Рязко нарасналият износ на руски енергоносители за Китай и Индия "нулира" ефекта от енергийните санкции спрямо Русия, пише японското издание Nihon Keizai, цитирано от ИноСми. От началото на годината енергийните експортни приходи на Москва са се увеличили с 50%. Според японския вестник, "енергийното оттегляне" от Русия се е оказало трудна задача и Западът ще пострада от това.

Китай и Индия увеличават покупките на руски петрол. Това е свързано със забраните за внос на руски петрол в САЩ и Европейския съюз, което намали броя на купувачите му. В същото време, руските енергийни ресурси станаха по-евтини в сравнение със средните цени в света, и икономическите ползи за вносителите им нараснаха значително.

Същевременно, нараснаха и приходите на Русия от увеличените доставки на нейните енергоносители за алтернативни купувачи. По-конкретно, страната получава повече приходи от износа на енергоносители, подкрепен от покупките от Китай и Индия, при което ефективността на санкциите на САЩ и Европа съществено намалява.

По данни на компанията за финансова информация Refinitiv (американско-британски глобален доставчик на данни за световните финансови пазари), обемът на руски суров петрол, внесен от Китай по море (без тръбопроводния), през май е около 800 000 барела на денонощие, което е увеличение от над 40% в сравнение с януари. От това става ясно, че покупките на петрол от Русия стават приоритетни за Китай. Вносът по море на руски суров петрол в Индия също нарасна - от нула през януари до малко под 700 000 барела на денонощие през май, което е доста впечатляващо.

В резултат на това, основният руски петрол марка Urals за Европа, сега се търгува на цена от около 90 долара за барел, което е с около 35 долара (около 30%) по-евтино от северноморския петрол марка Brent. Петролът марка Espo, който се изнася основно за Азия, струва около $94 за барел, т.е. с около $20 за барел по-малко от дубайския суров петрол. Разликата в цената между тези две марки суров петрол в началото на годината беше само няколко долара.

Русия и Китай се сближават икономически с бързи темпове - какво означава това

Русия и Китай се сближават икономически с бързи темпове - какво означава това

Минимизиране на рисковете от използване на долара

В месечния доклад на Международната енергийна агенция (IEA) за май тази година се казва, че индийският нефтопреработвателен комплекс, чрез най-големите корпорации за търговия с петрол в страната Transfigula и Vitol, е закупил от Русия "от 25 до 30 милиона барела петрол, които могат да бъдат доставени от май до юни." В същия доклад има данни и за това, че руската и индийската страна активно преговарят за сключване на по-дългосрочни и за по-големи доставки договори.

Международните експерти подчертават най-важния аспект: такива големи покупки от алтернативни на досегашните купувачи на руски петрол, рязко забавят отбелязания по-рано спад на цените му.

Суровият петрол Urals сега струва с около 30% повече, отколкото преди година, отчасти защото световната базова цена на петрола се покачва стремително, поради нарастващото търсене. Също по данни на Международната енергийна агенция, приходите на Русия от износ на петрол за първите 4 месеца на годината, са се увеличили с повече от 50% спрямо същия период на миналата година.

На каква занижена цена Индия купува руския петрол

На каква занижена цена Индия купува руския петрол

Вносът от Русия за 2 месеца надмина целия обем за миналата година

Руските въглища за производство на електроенергия - забранени за внос в Европа от август - останали с малък брой купувачи, като Китай и Индия, задържат по-ниска цената си. По данни на британската изследователска компания Argus Media, цената на руските въглища на балтийско пристанище, в края на май е около $148 за тон.

Това е по-малко от половината от цената на фючърсите за въглища на енергийната борса ICE Futures Europe (около $330 за т) в Ротердам, но пък е двойно по-висока от цената на руските въглища преди година. Докато покупките на руски твърди горива от Япония и други страни намаляха, износът на руски въглища за Индия се увеличи значително. Китай също разширява доставките си от Русия.

Политиката на "енергийно оттегляне" на Запада от Русия се оказа много трудна, обобщава японското издание. В тази връзка към момента най-важният въпрос е, дали напрегнатата ситуация на световните енергийни пазари ще може да бъде облекчена чрез увеличаване на добива на петрол от САЩ и от Близкия изток.

Защо е невъзможна тотална изолация на Русия от световната търговия

Защо е невъзможна тотална изолация на Русия от световната търговия

Опитите за ограничаване на износа на Русия, "могат да струват твърде скъпо" на световната икономика