Обемът на търговските операции извършвани чрез рублата и юана е нараснал с повече от 1000% от началото на военната операция в Украйна, съобщава Bloomberg. Този ръст се обяснява с опасенията от санкциите и намерението на Русия и Китай да увеличат двустранната си търговия.

Възникващият многополюсен свят сега също оказва влияние върху валутните пазари: Китай и Русия, основните противници на икономическата хегемония на САЩ в света, насърчават директната търговия със своите национални валути.

Така, обемът на търговските сделки с използване на рублата и юана е нараснал с над 1000% и възлиза на около 4 милиарда долара от началото на конфликта в Украйна, т.е. за около 3 месеца. Русия и Китай се стремят да намалят зависимостта си от долара и да стимулират двустранната търговия, за да преодолеят съществуващите и потенциалните санкции на САЩ. Скокът съвпадна с ръста на рублата спрямо юана до 5-годишен максимум.

Китайският юан поставя под въпрос финансовата мощ на САЩ

Тази страна ще премахне хегемонията на долара

Предстои колосална реорганизация на глобалната икономика

Това означава, че Русия все повече се обръща към китайските стоки, за да замени намаляващия внос от Западните страни и чуждестранните марки стоки, които изчезнаха от рафтовете на магазините. Що се отнася до Китай, това, което се случва, дава тласък към интернационализацията на юана, която се забави поради нарастващото напрежение със САЩ.

"Основните играчи на форекс пазара рубла-юан са корпорации и банки, но интересът нараства и от инвеститори "на дребно", обяснява Юрий Попов, валутен стратег в "Сбербанк КИБ". "Обемите на спот пазара на Московската фондова борса нараснаха. Това се обяснява със санкционни опасения, както и с намерението на Русия и Китай да насърчават използването на национални валути в двустранната търговия."

Около 25,9 милиарда юана (3,9 милиарда долара) бяха разменени за рубли на спот пазара в Москва през май, по изчисления на Bloomberg. Това е почти 12 пъти повече, отколкото през февруари - месеца, когато започна военният конфликт в Украйна.

"Търговията между рублата и юана расте на фона на глобализацията на юана, а военният конфликт само усили тази тенденция", казва Стивън Чиу, стратег от Bloomberg Intelligence в Хонконг. "Русия ще търгува повече в юани и ще държи резервите си в тази валута", смята той.

Същевременно Китай се готви да се отвори към света още повече след частичното блокиране заради Covid, което означава, че търсенето на петрол ще започне да нараства. Следователно Русия може да се ориентира към търсенето от Китай, за да компенсира санкциите от Европа, казва Чиу. "Това само ще улесни търговията между юана и рублата."

"Лавина" от отрицателни ефекти за световната икономика - заради новите локдауни в Китай

"Лавина" от отрицателни ефекти за световната икономика - заради новите локдауни в Китай

Какви ще са последствията от прекъсванията на веригите за доставки

Минимизиране на рисковете от използване на долара

Ходът на Русия и Китай да се откажат от транзакциите в долари помежду си е част от по-широка стратегия за минимизиране на риска, която набира сила на някои нововъзникващи пазари.

Саудитска Арабия например планира да плати по някои петролни договори в юани, а Индия обмисля система за плащания в двойката рупия-рубла.

По данни на Международния валутен фонд (МВФ), големите централни банки в света диверсифицират резервите си, което доведе до спад в дела на активите, деноминирани в долари до 59% през последното тримесечие на 2020 г., което е най-ниският процент от 25 години насам.

Основната задача на Русия сега е да осигури приоритетните потребности на населението. Страната зависи повече от Китай, отколкото от САЩ, за да поддържа търговските си потоци. На втората икономика в света се пада една четвърт от целия внос на стоки в Русия, докато делът на САЩ е под 11%.

"Русия неизбежно ще разчита на Китай за внос на технологични и потребителски стоки", казва Алвин Тан, ръководител на "Валутни стратегии" за Азия в банка RBC Capital Markets в Сингапур. "В същото време, китайските купувачи са изкушени от отстъпките при търговията на руските суровини".

Все пак, независимо от промените напоследък, доларът продължава да е предпочитано средство за размяна и основна двойка за търговия при повечето валути, включително рублата, се обобщава в анализа.

Как ще се развива световната търговия след войната в Украйна

Как ще се развива световната търговия след войната в Украйна

Петте сценария на Световния икономически форум