Финансовите санкции спрямо Русия "наказаха" не само страната, но и целият свят, поставяйки под заплаха глобалната финансова система, пише Foreign Policy (FP). Все повече държави се замислят за отказ от долара като основна валута при международните разплащания. Сега доларът има само един голям конкурент, пише авторът на статията. Този конкурент е китайският юан, като Пекин може да ускори процеса на глобалното "откъсване" от долара.

Прогнозите за неизбежното сваляне на долара от "трона" на основна резервна валута стоят на дневен ред доста отдавна. Но ако Китай успее да направи своята финансова система и системата за международни разплащания по-привлекателна и ако позицията на юана се засили, хегемонията на долара в крайна сметка ще приключи. Това пише в свой анализ американското издание Foreign Policy (FP).

Но Китай трябва да действа много внимателно. Той трябва да постъпи така, че неговите банки, предоставяйки заеми на Русия като услуга на президента Владимир Путин, да не "станат жертва" на западните санкции. Тъй като около 75% от търговията със стоки в Китай е в долари, прекъсването на системата за разплащания в долари и евентуално изключване от SWIFT би имало доста тежки последици за китайските банки, а и за световната икономика.

Възможно ли е САЩ да въведат санкции и срещу Китай? Какви ще са последствията?

Възможно ли е САЩ да въведат санкции и срещу Китай? Какви ще са последствията?

Китай като цяло провежда печеливша икономическа политика

Един възможен начин на действие за предотвратяване на загуби е, Китай бързо да разработи и използва в цял свят своята система за междубанкови преводи CIPS (аналог на SWIFT) за осъществяване на платежни операции в юани.

Народната банка на Китай стартира CIPS през 2015 г., за да намали необходимостта страната да извършва транзакции в долари през американски банки. Към края на март CIPS имаше 76 преки членове. Повечето от тях са местни банки-кореспонденти, но сред участниците има и 25 офшорни банки. CIPS има собствена система за предаване на информация, но засега разчита на SWIFT.

Системата CIPS е много малка в сравнение със SWIFT, но със сигурност ще получи тласък на развитие в резултат на западните санкции спрямо Русия.

Капиталовият контрол в Китай остава една от основните пречки, които не позволяват на юана да се превърне в конкурент на долара. Но това може да се промени, ако предполагаемата международна сфера на влияние на Китай използва трансгранична цифрова валутна система по китайски стандарт, аставявящя се на юана. В този случай Народната банка на Китай ще има толкова пълен контрол върху платежните потоци и информацията за тях, че Пекин сигурно би поискал да направи юана напълно конвертируем.

Как Русия се "отдалечава" от долара

Как Русия се "отдалечава" от долара

Делът на китайския юан във валутните резерви на Русия расте

Всъщност Китай реши да направи юана международна валута след сътресенията, предизвикани от световната финансова криза през 2008 година. Делът на юана в международната търговия се увеличи, централните банки започнаха да го включват в международните си резерви, а след това той беше включен в "кошницата" от валути, които съставляват резервните активи на МВФ, наречени "специални права на тираж". Отначало изглеждаше, че интернационализацията на юана дава резултати, макар и много бавно.

Но през 2015 г. Народната банка на Китай много неумело промени механизма за определяне на ежедневния курс юан-щатски долар. Близо 3% обезценяване на юана за два дни накара финансовите пазари да "крещят" за обезценяване. Когато обменният курс се понижи и интернационализацията на юана се върна назад, стана ясно, че постигнатият успех се дължи най-вече на желанието на чужденците да държат средствата си в "скъпа" валута.

Китай беше принуден да направи преоценка на действията си във финансовата сфера. Пекин трябваше да даде на чужденците по-важна причина да държат финансите си в юани, освен да очакват китайската валута да поскъпне.

През 2018 г. Китай започна да укрепва вътрешните си капиталови пазари, като същевременно ги отвори за чуждестранни инвеститори.

А след като сега видя как действат западните санкции спрямо Русия, Пекин вече може да разшири процеса на използване на юана на международните пазари. Макар че в краткосрочен план това няма да е лесна задача.

Ще успее ли Индия да измести Китай от върховете на световната икономика

Ще успее ли Индия да измести Китай от върховете на световната икономика

Страната се смята за един от световните лидери в програмирането

Резултатът от битката за надмощие във финансовата сфера между САЩ и Китай ще зависи отчасти от това, колко успешно всяка от страните ще се справи с очертаващия се с голяма вероятност продължителен период на стагфлация.

Преразпределението на глобалните вериги за доставки в резултат на голямото разделяне на двете водещи икономики в света е мощен фактор за настоящите скокове на инфлацията. Реорганизацията на веригите за доставки и производствата е скъп процес, който ще отнеме години. Инфлацията, обусловена от растящите разходи, ще бъде продължителна.

Какъвто и да е изходът от военния конфликт в Украйна, при глобалната икономика предстои колосална реорганизация. Победител ще стане този, който съумее да превърне проблемите със стагфлацията във възможност за ускоряване на иновациите в много сфери.

Златото ще измести ли долара в златно-валутните резерви на държавите

Златото ще измести ли долара в златно-валутните резерви на държавите

Цената на златото може да надмине 10 000 долара на тройунция