САЩ нанесоха основния удар върху руската финансова система, чрез изключване на руски банки от системата SWIFT, но най-вече чрез блокиране на около половината от златно-валутните резерви на страната, в размер на 300 млрд. долара.

Това е мнението на автора от китайското издание на Global Times, публикувал анализ на тази тема, цитиран от "Иносми". Въпреки това, дори санкциите от Запада не успяха да спрат продължаващото сближаване между Русия и Китай - Москва увеличи използването на юана за укрепване на валутните си резерви.

Според публикацията на китайския наблюдател, Москва ще продължи да формира валутните си резерви за сметка на китайския юан, като същевременно намалява зависимостта си от щатския долар в средносрочен и дългосрочен план.

Авторът на финансовия обзор, при прогнозата си се основава на мненията на финансови анализатори, а те пък изказват становища на основата на данни, публикувани от Централната банка на Русия преди седмица.

Според публикуваните данни, делът на китайския юан във валутните резерви на Русия скочи от 12,8% на 17,1% спрямо 1 януари, т.е. само за 3 месеца.

Делът на долара във валутните резерви на Русия, по данни на китайския портал jiemian.com, е намалял почти наполовина в сравнение с миналогодишните данни: от 21,1% на 10,9%.

А по данни от Централната банка на Русия, в периода преди началото на военния конфликт, делът на еврото в златно-валутните резерви на страната леко се е увеличил - от 29,2% на 33,9%, докато делът на златото е намалял до 21,5%.

Руският бизнес минава от долари и евро към юани

Руският бизнес минава от долари и евро към юани

През март всяка трета новооткрита валутна сметка е била в юани, по данни на голяма банка

Научният сътрудник от Института за Русия, Източна Европа и Централна Азия към Китайската академия за социални науки Сюй Венхун, коментирайки ситуацията за The Global Times, казва, че действията на Централната банка на Руската федерация са отражение на недоверието й към долара. Причината е, че САЩ използват долара не като надеждна валута за международни разплащания, а като "финансово оръжие", смята анализаторът.

Външният дълг на Руската федерация към 1 април възлиза на 453,5 милиарда долара, като е намалял с 26,5 милиарда долара през първото тримесечие, съобщава Централната банка на Русия, цитирана от Прайм.

"По оценки на Банката на Русия, външният дълг на Руската федерация към 1 април 2022 г. възлиза на 453,5 млрд. щатски долара, като от началото на годината е намалял с 26,5 млрд. щатски долара, или с 5,5%. Изменението на показателя е повлияно основно от намаляването на чуждестранните задължения на т.нар. други сектори", се казва още в съобщението на Централната банка.

Златото ще измести ли долара в златно-валутните резерви на държавите

Златото ще измести ли долара в златно-валутните резерви на държавите

Цената на златото може да надмине 10 000 долара на тройунция