Руските банки отчетоха рязко увеличение на салда по сметки на юридически лица в юани. През март бизнес клиентите активно прехвърляха средства в юани от сметки в евро и долари, а също така откриваха нови сметки в китайска валута, пише на в-к "Комерсант". На фона на мащабните антируски финансови санкции, преминаването към юана се превърна в необходима мярка.

Според проучване на в-к "Комерсант" сред големите банки, през март техните бизнес клиенти започнаха активно да откриват сметки в юани, както и рязко да увеличават салдата по сметки в китайска валута, включително чрез конвертиране на средства от сметки в долари и евро.

По-конкретно, от началото на годината обемът на средствата по сметки в юани се е увеличил около осем пъти в една от големите банки, а в друга - четири пъти.

Източник на "Комерсант" от системно важна руска банка казва, че през март всяка трета новоотрита валутна сметка е била в юани.

"Тази тенденция е свързана със санкциите спрямо няколко големи държавни и частни банки, които ограничават прехвърлянето на средства към чуждестранни банки. А също и с необходимостта от намиране на нови бизнес партньори, които биха могли да станат алтернатива на европейските доставчици", смятат банкери.

Китай обмисля разплащания в рубли или юани при търговията с Русия

Китай обмисля разплащания в рубли или юани при търговията с Русия

Това може да помогне за избягване на валутните рискове

"В условията на ограниченията, много компании разглеждат разплащанията в юани като по-стабилни и предвидими", казват от МТС Банк. Компаниите акумулират средства "с цел изпълнение на задължения по сключени външнотърговски договори", допълват от МКБ.

"Някои от клиентите прехвърлят взаимни разплащания с китайски компании от долари в юани, други веднага започват да работят в юани по молба на доставчика", уточнява от друга банка.

Ограниченията и отказът на западните контрагенти да продължат да работят с руски бизнесмени промениха обичайното движение на стоки и услуги, но руските вносители бързо се преориентират и адаптират, казва Сергей Норицин, директор на отдела за външнотърговски операции в Банка "Санкт Петербург".

Миналата година делът на бизнес плащанията в юани към Китай е бил 15-25%, напоследък е достигнал 25-30% от броя на плащанията и 30-40% - като обем на сумите.

"Подводните камъни" при спестявания в юани

"Подводните камъни" при спестявания в юани

Съществуват и рискове свързани с високата задлъжнялост на много китайски предприятия и банки