Юанът е от т.нар. резервни валути, китайската икономика расте - и това е добре, както за юана, така и за решилите да държат спестяванията си в китайска валута. Но този въпрос има и недостатъци.

Китайската икономика е експортно ориентирана и в случай на глобална криза (каквато се очаква), Китай няма да може да доставя на световния пазар същото количество стоки, както досега. Това коментира пред агенция Прайм Андрей Верников, ръководител на отдела за инвестиционни анализи и обучение в крупната инвестиционна компания "Универ Капитал".

А намаленият износ ще се отрази отрицателно на юана, и съответно тези, които откриват депозити в тази валута, ще претърпят финансови загуби.

Друг недостатък на спестяванията в юани има по-скоро политически ракурс, който обаче ще се отрази и на икономиката. Китай и САЩ се конфронтират от много години.

"От известно време има информация, макар и непотвърдена, че Китай възнамерява скоро да реши териториалния си проблем и да присъедини Тайван. Това, ако се осъществи, крие големи геополитически рискове, включително и риск от срив на юана", обяснява експертът.

Освен това, съществуват и "рискове свързани с високата задлъжнялост на много китайски предприятия и банки". Възможно е т.нар. "кредитни балони" да започнат да се "пукат", каквато ситуация би била притеснителна за инвеститорите, което също би могло да "удари" юана", смята финансовият анализатор.

"Размерът на китайската икономика е огромен, но въпреки това, тя все още принадлежи към групата на развиващите се страни. А тези страни и техните валути са най-чувствителни към отток на инвестиции", отбелязва Верников.

Саудитска Арабия обмисля продажба на петрол в китайски юани

Саудитска Арабия обмисля продажба на петрол в китайски юани

За сметка на щатските долари