Саудитска Арабия обмисля да продаде част от петрола си на Китай в юани, а не в щатски долари, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на източници, участващи в "активни преговори" между Рияд и Пекин. Подобен ход е огромна промяна на съществуващия финансов модел, доминиран от американската валута, която е международна резервна валута в продължение на повече от половин век, твърдят експерти.

Китай купува над една четвърт от петрола, изнесен от Саудитска Арабия, което означава, че минаването на тези сделки в юани значително ще повиши международния профил на китайската валута.

 Гърция търси допълнителни доставки на петрол от Саудитска Арабия

Гърция търси допълнителни доставки на петрол от Саудитска Арабия

Hellenic Petroleum иска да скъса с руския нефт

В оммента 80% от световните продажби на петрол се извършват в долари, като саудитците търгуват изключително в американска валута от 1974 година,  когато Вашингтон предлага гаранции за сигурност на Рияд в замяна на лоялността към т. нар. петродоларова система.

Всъщност Китай и Саудитска Арабия обсъждат ценообразуване на петролни сделки в юани в продължение на шест години, но тези преговори наскоро са станала особено интенцивни вероятно заради недоволството на Саудитска Арабия от политиката на администрацията на президента Джо Байдън, казват политически анализатори.

Вашингтон всячески опитва да се дистанцира от водената от Саудитска Арабия война в Йемен, която потопи и без това най-бедната нация в Близкия изток в огромна хуманитарна катастрофа, до осъждането на престолонаследника принц Мохамед бин Салман заради зловещото убийство на журналиста Джамал Кашоги. А Рияд явно е разстроен от това, което смята за дълг на САЩ - да изпълняват своите ангажименти за сигурност към кралството.

Русия може би е намерила купувач за евтиния си петрол

Русия може би е намерила купувач за евтиния си петрол

Това е Индия

Нарастващата враждебност на САЩ към много от най-големите производители на петрол в света, като Венецуела, Иран и Русия, все още е от полза на Саудитска Арабия. Съобщава се, че Байдън планира пътуване до кралтвото по-късно тази пролет в опит да подобри отношенията между двете страни.

Ако саудитците все пак започнат успешно да продават петрола си на Китай в юани, то този ход може да бъде последван и от другите големи доставчици на горива за Китай. Такива са Ангола, Ирак и Русия.

Как Москва и Рияд заплашват икономическото възстановяване на света

Как Москва и Рияд заплашват икономическото възстановяване на света

Решението на картела повишава инфлацията