Картелът на някои от най-големите производители на петрол съобщи в понеделник, че няма да повиши добива над предварително заявените 400 хил. барела на ден всеки месец - загърбвайки натиска от големите потребители като САЩ и Индия, пише Deutsche Welle.

Делегатите на ОПЕК+ посочиха несигурността около пандемията като причина за внимателния им подход.

Решението на групата - алианс между Организацията на страните износителки на петрол, водени от Саудитска Арабия, и шепа други страни, начело на които стои Русия - прати цената на петрола до невиждан от години връх. Което от своя страна повишава опасенията за инфлацията.

Барел от сорта брент се търгува срещу над $81 днес, а американският еквивалент WTI надхвърля $78. За последната година цените почти се удвоиха, след като икономиките започнаха да се възстановяват и търсенето нарасна. Добивът остана на по-ниски нива, след като големите производители от ОПЕК+ не желаят да увеличат производството и да намалят цените, а шистовите производителите в САЩ не могат да привлекат инвестиции.

"Изходът от срещата на ОПЕК+ не бе изненада, но когато цените са над $80 за барел брент, това е ниво, което прави клиентите недоволни, а производителите щастливи, но внимателни", казва Бьорнар Тонхаугерн, директор петролни пазари в Rystad Energy.

Цените се подкрепят и от невъзможността на някои производители в ОПЕК+ да постигнат квотите си, най-вече заради проблеми в Ангола и Нигерия, ремонти на съоръженията в Казахстан и ураганите в Мексиканския залив. "Ако добивът не успее да достигне целите на групата, цените ще останат високи и през следващата година", казва Киерна Кланси, икономист в Capital Economics.

Инфлация

Значителният ръст на цените на петрола съвпада с рязък скок на цените и на други енергийни продукти, водени от природния газ и въглищата, което вече покачва инфлацията до многогодишен връх в Европа и създава проблеми за заводите.

Цените на природния газ в Европа се покачиха до рекордни нива заради ограничени доставки от Русия и силно търсене на LNG в Азия. Запасите на Стария континент паднаха до най-ниското си ниво от десетилетие. Недостигът означава, че компаниите трябва да се обърнат отново към въглищата и петрола - повишавайки търсенето за тях.

Тонхауген подчертава, че ОПЕК+ ще трябва да са внимателни и да не позволяват на цените да растат твърде много, тъй като ще видим обратния ефект - спад на икономическата дейност заради високите разходи. И припомня, че именно картелът, воден от Русия и Саудитска Арабия, "държи и хляба, и ножа" заради лъвския дял от неизползван капацитет, който е в техните ръце. "ОПЕК+ е единственият пазарен играч, който може значително да промени пазарните условия", смята той.