Френският транспортен министър съобщи днес, че правителството изоставя планове за въвеждане на тол система в градовете заради масовите протести в Париж, резултат от увеличението на цените на горивата. Стотици хиляди излязоха на улиците срещу допълнителната данъчна тежест, която ще доведе до оскъпяване, съобщи Reuters.

Протестиращите в жълти флуоресцентни жилетки издигнаха барикади и блокираха главни пътища, а напрежението достигна връх тази събота с повече от 100 задържани на емблематичната Шанз-Елизе.

Франция не се отказва от акциза върху горивата

Франция не се отказва от акциза върху горивата

Протестите продължават

Миналия месец министърът на транспорта Елизабет Борн заяви, че нов закон за мобилността ще позволи на градовете да въведат такси за задръстванията в опит да намали замърсяването на въздуха и да подобри транспорта.

При представянето на проектозакона за мобилността след заседание на кабинета в понеделник Борн заяви пред репортери, че няма да включва градските тол такси в бъдещата рамка.

"Тази мярка ще създаде нови териториални разделения и следователно няма да бъде част от проектозакона", каза тя.

Тя добави, че транспортната политика на правителството ще се съсредоточи върху предоставянето на повече алтернативи за индивидуалната собственост на автомобили.

Франция дава €500 милиона, за да усмири гневните си шофьори

Франция дава €500 милиона, за да усмири гневните си шофьори

Правителството ce oпитвa дa oвлaдee пpoтecтитe cpeщy пo-cĸъпитe гopивa

Това включва подобряване на железопътните връзки с по-малките градове, чието развитие изостава, тъй като Франция се фокусира върху изграждането на високоскоростни линии между големите градове. Правителството също така ще насърчава споделените пътувания с автомобили и колоезденето.