Цените на руския природен газ за Беларус не са въпрос на икономическа целесъобразност, те са продукт на напредналата интеграция с Русия, каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, съобщи Интерфакс.

"Факт е, че това е предвидено, включително и в подписаните програми. Знаете, че в плана на интеграционните процеси има специални цени за Беларус. В този случай, разбира се, Беларус се отличава и стои отделно от другите страни, които купуват руски природен газ. Беларус определено се ползва с привилегии и предимства в това отношение", каза Песков, коментирайки съобщението, че цените на газа за Беларус през 2022 г. ще останат на същото ниво като през тази година.

Той отбеляза, че това не е въпрос на икономическа целесъобразност. "Ето какво дава интеграцията на Беларус в този конкретен случай. Да, това е продукт на тази доста напреднала интеграция за Беларус и беларуския народ", каза говорителят на Кремъл.

Правителството на Беларус подписа наскоро протокол с газовия гигант "Газпром" за цената на газа за страната през 2022 г. - газът ще се доставя на републиката при цена от 128,52 долара за 1000 кубически метра, което съответства на цената на доставките през тази година.

За сравнение, през последните месеци цената на руския газ на европейските борси е около 1000 долара за 1000 куб. метра.

Природният газ за декември поскъпва с 9,8%

Природният газ за декември поскъпва с 9,8%

Цената на синьото гориво у нас е с около 35% по-ниска от тази на европейските газови хъбове

Руският президент Владимир Путин, по време на заседание на Висшия държавен съвет на Съюзната държава на 4 ноември, посочи, че Беларус получава руски газ на цени, които са три до четири пъти по-ниски в сравнение с дългосрочните договори за други държави и седем до десет пъти по-ниски, отколкото на спот пазарите в Европа.