Нивото на безработица в Германия се подобрява през месец юли като знак за стабилност на най-голямата европейска икономика, пише Bloomberg.

Броят на хората, които нямат работа, е намалял с 9000 до 2 537 милиона, сочат сезонно изгладени данни от Федералната агенция по труда. Средната прогноза в проучване на Bloomberg бе за спад от 5000 души.

С това безработицата остава на 5.7% и отчита рекордно ниско ниво от Обединението на Германия през 1990 година досега.

"Новината за пазара на труда е положителна", заяви в изявление ръководителят на трудовата агенция Детлеф Шейле. "Заедно с това отново се повиши заетостта и търсенето от страна на компаниите за нови работници продължава да се покачва", допълва експертът.

Високите настроения сред германските компании и постоянно намаляващата безработица предполагат, че силното представяне на икономиката от началото на годината ще се разшири и през втората половина.

Неотдавна Bundesbank заяви, че производството се превръща в движеща сила на растеж, а благоприятните условия на пазара на труда и нагласите на потребителите вероятно ще увеличат частните разходи.

Безработицата падна с около 5 000 души в западна Германия и с 4 000 в източната част на страната.

Въпреки по-малкото германци без препитание, ръстът в заплатите остава умерен. А междувременно потребителските цени през юли се повишават с 1.5 процента.