Нивото на безработица във Франция неочаквано се понижи в края на миналата година до най-ниското си ниво от началото на 2009 г., показват данните, публикувани от Националния статистически офис INSEE, информира Reuters.

Нивото на безработица спадна до 8.8% от 9.1% през предходното тримесечие, което е най-ниското ниво от първото тримесечие на 2009 г., когато е разгара на световната финансова криза за страната.

Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозираха преди публикуванет он аданните, че безработицата ще остава стабилна на ниво от 9,1%.

Въпреки че растежът на работните места се е забавил, след като втората по големина икономика в еврозоната се бореше да набере скорост през миналата година, са създадени хиляди нови работни места.

Какви реформи в икономиката обеща Макрон?

Какви реформи в икономиката обеща Макрон?

Новият президент иска да намали дефицита и безработицата, но може да бъде посрещнат с протести

Това е довело до повишаване на заетостта до 66,1% от 65,9 през третото тримесечие, до най-високото си ниво от 1980 г., съобщава INSEE.

Президентът Емануел Макрон си постави за цел да ограничи упорито високата безработица на Франция като първата си голяма политическа стъпка през 2017 г., облекчавайки строгите трудови закони на страната, които работодателите отдавна смятат за пречка за наемането на работа.

С изключение на френските отвъдморски територии, където безработицата е по-висока, безработицата в континентална Франция е спаднала до 8,5% през четвъртото тримесечие, което е спад от 8,8% през третото тримесечие, а също и най-ниската стойност от началото на 2009 г.