С огромния мандат на доверие, който френските граждани дадоха на партията на новоизбрания президент Еманюел Макрон "Република напред" през уикенда, държавният глава вече има пълната възможност да направи реалност обещанията си от двете предизборни кампании.

Френският президент обеща да преобърне икономиката на Франция и да прокара радикални реформи и в Европейския съюз.

Години наред Париж страдаше от анемичен растеж, висока безработица и бюджетен дефицит. Именно плановете на Макрон могат да променят това.

Той обеща да облекчи законите в областта на труда, да намали корпоративните данъци и да свали бюджетния дефицит, като намали огромния публичен сектор.

Според икономисти реформите имат потенциала да добавят между 1 и 1.5% към брутния вътрешен продукт по време на неговото управление.

Високата безработица във Франция, която достига 10%, е от части и заради строгите закони, чиято цел е да предпазят служителите. Заради тях обаче компаниите са принудени много внимателно да преценяват дали могат да си позволят да наемат служители, защото може да се окаже, че ако се наложи да ги съкратят по-късно, това ще им струва твърде скъпо.

Икономистите призовават от години правилата да бъдат смекчени и Макрон явно също смята това за правилен ход. Не е ясно обаче дали ще успее да спечели гражданите, коментира CNN Money.

А обещанието му да направи 35-часовата работна седмица по-гъвкава може да е особено сложно. "Като много президенти преди него, най-вероятно предложението ще бъде посрещната от стачки и протести", казват анализатори.

Друга нелека задача ще бъде обещанието да намали с 120 000 общия брой на чиновниците в държавния апарат. Това ще стане като не се търсят заместници на служителите, които се пенсионират.

Макрон е описван и като приятел на ЕС, но той иска да въведе драстични промени в начина, по който съюзът функционира. Така френският президент настоява еврозоната да има общ бюджет, парламент и правителство, както и Европейската централна банка да емитира общ дълг, който да се ползва за инвестиции. Според анализатори тези идеи трудно ще получат одобрението на Германия.