Още 3,2 милиона американци поискаха обезщетения за безработица миналата седмица, пише BBC. Икономическите последици от пандемията от коронавируса продължат да растат.

Заедно с новите заявления общия брой на исканията за безработни от средата на март достигна до 33,3 милиона. Това представлява повече от 15% от работната сила в САЩ.

Въпреки това, безработните намаляват, в сравнение с 3,8 милиона регистрирани преди седмица и значително намаляване от рекордните 6,9 милиона само за една седмица през март.

Само преди два месеца нивото на безработица беше 3,5%, което е 50-годишно дъно, пише BBC. Откакто коронавирусът вилнее в САЩ, страната отчете най-слабия си ръст за десетилетие, най-лошите нива при продажбите на дребно и най-висок брой на подадените молби за обезщетения за безработица, виждани някога.

Въпреки че броят на хората, които подават молби за обезщетения, намалява, той все още е изключително висок, казва кореспондентът на BBC Business Самира Хюсеин в Ню Йорк. Месечната безработица за април може да достигне 15% или повече.