Въпреки пандемията и въпреки Brexit, икономическият оптимизъм във Великобритания достигна най-високото си ниво от 5 години насам. Това обаче не важи за Лондон, където радостта от повторното отваряне след дългия локдаун бързо замря, показват бизнес проучвания. Оптимизмът на национално ниво по отношение на икономиката се изкачи с пет пункта до 37% в бизнес барометъра на Lloyds Bank, което е най-високият връх от 2016-а година насам.

В Лондон обаче доверието в бизнеса спадна с 8 процентни пункта през май до 24%

По отношение на възстановяването на работните места в Лондон през лятото перспективите не са особено положителни. Намеренията на фирмите за наемане на работа в столицата спаднаха с 4 процентни пункта през последния месец до 7%.

В национален план намеренията на фирмите се възстановиха до нивата от преди пандемията, като 14% от британския бизнес очаква да наеме нови служители през следващите 12 месеца

Регионалният директор за Лондон в търговското банкиране на Lloyds Bank Марк Еймис коментира, че общото доверие сред лондонските фирми все пак се е повишило в известна степен, откакто правителството обяви своя решителен план за възстановяване от кризата.

"Въпреки това знаем, че някои бизнеси все още се борят с намален оперативен капацитет и това важи с пълна сила за ресторантите и хотелиерството в Лондон", коментира Ейвис.

Проучването за бизнес климата в страната е проведено в навечерието на все по-голямото облекчаване на ограниченията, звързани с Covid-19. 8 от 12 от различните британски регионите отчитат месечен скок в бизнес оптимизма. На челна позиция застава Уелс.