Свиването на икономиката на Германия би имало по-малко въздействие върху останалата част от Еврозоната, отколкото предполагаме. Това посочват от Bloomberg, позовавайки се на изследване на Bloomberg Economics.

"Когато германската икономика се свие, това обикновено води до забавяне на растежа в Еврозоната, но не е достатъчно, за да потопи региона в рецесия", посочват от медията.

Според икономистите от Bloomberg Economics останалите членки на зоната са показвали силна устойчивост на негативните шокове в най-голямата икономика на Стария континент в миналото.

Като пример се посочва периодът между 1995 и 2008 година, през който германската икономика записва 13 контракции. За сравнение за цялата Еврозона резултатът за периода е само едно тримесечие свиване.

Снимка 405357

В края на януари правителството в Германия понижи рязко прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт през 2019 година. Според очакванията показателят ще нарасне с едва 1% при предходна прогноза за растеж от 1,8 на сто.

Според предварителните данни през миналата година ръстът на БВП в страната е бил 1,5 на сто. За сравнение между 2016 и 2017 година темповете бяха около 2,2 на сто.

Германия рязко понижи прогнозите за икономическия си растеж

Германия рязко понижи прогнозите за икономическия си растеж

Външни рискове ще забавят ръста на БВП до 1%