Правителството на Германия обяви преразглежда предишните си прогнози за растежа на брутния вътрешен продукт на страната през 2019 година. Рязкото намаляване на очакваните темпове се обясняват с изостряне на външните рискове пред икономиката заради търговските конфликти в света и излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Министърът на икономика Петер Алтмайер в сряда представи доклад на правителството с оценка на макроикономическите показатели за последните няколко години и прогнозата за текущата година.

Според тези оценки темпа на ръста на БВП на Германия през 2019 г. ще достигне едва 1 процент в сравнение с предишната прогноза на правителството за растеж на икономиката от 1,8 на сто.

През 2018 година , по предварителни данни, германската икономика е нараснала с 1,5%. В периода 2016-2017 г. темповете на растеж на бВП са били 2,2 на сто.

В случай, че новата прогноза на правителството се осъществи , то темповете на най-голямата европейска икономика ще се окажат най-ниски от 2013 година насам.

Алтмайер заяви, че сегашният цикъл н а растеж, който продължава вече десет години е най-дългият за Германия от 1966 година насам. И това потвърждавало ефективността на следвания икономически курс.

Икономическият министър отбеляза засилването на външните рискове и по думите му, забавянето на темпа на растеж на БВП " ще застави Германия да повиши конкурентоспособността на икономиката си".