BNP Paribas отчете спад на нетния доход за първото тримесечие във вторник и заяви, че коронавирусът има три "големи отрицателни въздействия" върху резултатите, пише CNBC.

Френският кредитор отчете нетен доход от 1,42 милиарда долара за първите три месеца на годината, което е с 33% по-малко от преди година, показват данните.

"Първото тримесечие започна много добре, но към края беше повлияно от Covid-19, по-специално в три аспекта, които повлияха на резултата ни", заяви Ларс Машенил, финансов финансов директор на BNP Paribas, цитиран от CNBC. "Първият е увеличаване на цената на риска, така че ние увеличихме разходите си за риск до половин милиард". Банката заделила 502 милиона евро за потенциални загуби от заеми в резултат на продължаващата пандемия.

Други ключови показатели от последното тримесечие включват приходи в размер на 10,9 милиарда евро, в сравнение с 11,1 милиарда преди година.

Оперативните разходи са били 8,2 милиарда евро, в сравнение с 8,5 милиарда евро преди година.

Нестабилността на пазара също се отразява на бизнеса на банката. Приходите са паднали до -87 милиона евро от 488 милиона евро преди година.

Приходите от бизнеса на дребно във вътрешния пазар на Франция спаднаха с 4,4% спрямо преди година. BNP Paribas успя да задържи почти 90% от клоновете си отворени през март, въпреки кризата.

Перспектива

"Възстановяването ще бъде постепенно", казва Машенил, като предполага, че икономиката едва ли ще се върне към нивата преди вируса преди края на годината.

"В нашия сценарий възвръщането на такова ниво на БВП, каквото беше през 2019 г., няма да бъде постигнато преди 2022 г.", каза той, като се позовава на родния пазар.

BNP Paribas прогнозира спад на нетния доход между 15 и 20% за 2020 г. в сравнение с 2019 г., предвид продължаващата икономическа криза и при условие, че няма ново влошаване.