След смъртоносните земетресения, които разтърсиха южната част на Турция в началото на февруари, очакваният трус в Истанбул, за който експертите предупреждават от дълго време, отново дойде на дневен ред, като броят на жителите на града, които предпочитат да се установят в Бодрум се увеличава. Консултантите по недвижими имоти, които работят в региона, описват Бодрум като "малкия Истанбул" и "третата страна на Истанбул".

Нюхет Ертюрк, консултант по недвижими имоти в Бодрум, разказа пред Hurriyet Daily News, че миграцията от Истанбул към Бодрум е започнала още преди осем години, когато в Истанбул са стартирали първите дейности по градска трансформация. Вторият етап от миграцията настъпил по време на пандемията.

В епицентъра на труса: Турски град остана непокътнат, защото в него няма незаконно строителство

В епицентъра на труса: Турски град остана непокътнат, защото в него няма незаконно строителство

Как щетите и смъртните случаи могат да бъдат сведени до минимум?

Според Ертюрк след смъртоносните земетресения с център Кахраманмараш в Бодрум се наблюдава нова миграционна вълна, този път от изток. 

Ертюрк посочи, че най-предпочитаните райони са кварталите Ортакент, Конаджък, Битез и Яхши, които са близо до училища, болници и търговски центрове. Дистанционните служители, архитектите, рекламодателите, редакторите, писателите и служителите в кол център са най-често срещаният резидентен профил.

Снимка 616481

Източник: iStock by Getty Images

"Идват и пенсионери. Тези с нисък бюджет предпочитат Тургутрейс, докато тези с по-добро финансово състояние предпочитат Йликавак и Торба. Можете да живеете в самостоятелна къща в Бодрум срещу наема, който бихте платили за апартамент с две спални в новопостроена сграда в Истанбул. Това привлича семейства с малки деца", добави Ертюрк.

Левент Ерджан, друг консултант по недвижими имоти, обясни, че хората от Истанбул са създали малка версия на метрополитена в Бодрум през годините и поне пет до 10 души от Истанбул се обаждат в офиса им всеки ден, за да наемат дългосрочно място.

Отделна застраховка "земетресение" не се предлага: Какви са вариантите за защита на дома и колко струват?

Отделна застраховка "земетресение" не се предлага: Какви са вариантите за защита на дома и колко струват?

Цените на застраховките на домашно имущество в България са най-ниски в сравнение с другите европейски държави

Ерджан твърди, че основната причина, поради която хората избират Бодрум, е, че има всичко, от което човек, който е свикнал с удобния начин на живот на метрополис, може да се нуждае в района, а освен това носи спокойната енергия на крайбрежен град на Егейско море, с удобство за пътуване до Истанбул за час със самолет.

Снимка 616480

Източник: iStock by Getty Images