Земетресенията са неизбежни, но щетите и смъртните случаи, които те причиняват, могат да бъдат сведени до минимум.

Доказателство за това е турският град Ерзин, област Хатай, който не просто оцеля по време на опустошителните земетресения в Турция и Сирия, но и в него нямаше нито една жертва на вследствие на трусовете, пише Hurriyet Daily news.

Само някои къщи и минаретата на джамиите осъмнаха повредени в Ерзин с население от 42 000 души, въпреки че Хатай беше една от най-силно засегнатите провинции от земетресения с център в близката провинция Кахраманмараш.

Най-застрашените от срутване при земетресение сгради, в които живее 20% от населението на София

Най-застрашените от срутване при земетресение сгради, в които живее 20% от населението на София

Трагедията в Турция повдигна въпроса: "Безопасни ли са сградите, в които живеем?"

"Нямаме никакви разрушения, жертви или щети нанесени от земетресенията", каза кметът на града Йокеш Елмасоглу.

Каква е причината? 

"По никакъв начин не съм допускал незаконно строителство. Въпреки това имаше и хора, които се опитаха. Въпреки че първоначално не можахме да ги проследим, тъй като нямахме достатъчно персонал, по-късно докладвахме за тях в прокуратурата и взехме решения за разрушаване", обясни той.

Кметът посочи още, че по-голямата част от къщите в квартала са самостоятелни или четириетажни, а най-високите сгради са с шест етажа.

То подчерта, че има нужда от "пълна промяна на манталитета" по отношение на сградния фонд в Турция.

Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни трусове в историята

Земетресения за милиони: Това са най-скъпите земни трусове в историята

Въпреки че това са едни от най-значимите бедствия за човечеството, икономическата цена не отразява жертвите

"За целта имаме нужда нашите граждани да знаят, че няма да има никакви отстъпки от държавата при незаконно строителство. Нужно е и да се прибягне до решителни стъпки за разрушаване на незаконните сгради, когато това е необходимо", добави още той.

Подчертавайки, че не позволява незаконно строителство по никакъв начин, Елмасоглу добави: "По никакъв начин не съм допускал незаконно строителство. Понякога ми се ядосваха, като кмет ми казваха "няма ли друг честен (достоен) човек освен теб в тая държава". Даже мой роднина ми каза: "Написаха ни глоба за незаконно строителство..." И като му обясних, че нищо не мога да направя, за да му помогна, той попита: "Ти ли си единственият свестен човек в Турция?" Още чувам тези думи в ушите си."

Описвайки момента на земетресението, Елмасоглу казва, цитиран от Business Turkey Today: "Радваме се от името на нашия район. Но, разбира се, съжаляваме за всички тези смъртни случаи, ние също бяхме наистина изненадани, преживяхме такъв трус, неописуемо e. Аз също живея в едноетажна самостоятелна къща. Бяхме разтърсени много силно и веднага хукнахме към вратата с децата си, трудно можехме да се движим. Чакахме да свърши, но не свършваше".