На 6 февруари, около 4:15 сутринта местно време, земетресение с магнитуд 7,7 удари Турция близо до турско-сирийската граница. Само 11 минути по-късно последва вторичен трус с магнитуд 6,7, а най-големият вторичен трус (за момента), с магнитут 7,5 ударя 95 km на север. Наблюденията и анализите на Геологическия топографски институт на САЩ показват, че всички тези събития се случват в системата на източните анадолски разломи.

В този контекст е важно да споменем, че почти ежедневно се случват земетресения, които можем да следим в реално време на сайта на Националния институт по Геофизика, Геодезия и География.

Човешките жертви и икономическите разходи

могат да варират значително при мощните земетресения. Най-разрушителните от тях се случват в непосредствена близост до гъсто населени райони и могат значително да се влошат, когато хората не са коректно предупредени за последващи събития, като цунами, вторични трусове или свлачища. Въпреки това, много разрушения и загуба на живот са неизбежни, тъй като дори най-модерните системи за предупреждение могат да дадат на хората само минути, за да се спасят. 

Кои бяха най-скъпите земетресения на всички времена

и как се отразиха на световната икономика?

Нюкасъл, Австралия (1989)

Описано от австралийското правителство като "едно от най-сериозните природни бедствия в Австралия", земетресението в Нюкасъл от 1989 г. разтърси района около Сидни с трусове с магнитуд 5,6, които оставиха 13 мъртви и 160 ранени. Правителството отбеляза, че застрахованите загуби са оценени на приблизително 1 милиард долара, въпреки че Институтът за застрахователна информация определя сума от 670 милиона долара.

Изчислено е, че ефекта от труса е усетен в над 77 000 квадратни мили територия, като щетите по сградите се появяват в рамките на близо 3500 квадратни мили. Приблизително 35 000 домове, 147 училища и 3 000 търговски сгради са повредени.

Въпреки че земетресението е било сравнително слабо по скалата на Рихтер, то се е случило в населен район с много сгради, построени през 60-те години на 19 век, без подходящо укрепване за напрежението, причинено от движението на земята. Слабостта на сградите в района се е изострила още повече от близостта им до морето, заради която корозира стоманата и лепилния материал в тухлените стени.

Нантоу, Тайван (1999)

Второто най-смъртоносно земетресение в Тайван за всички времена - земетресението в Нантоу през септември 1999 г. убива приблизително 2400 души и причинява общи щети за около 14 милиарда долара. Местните медии наричат събитието "земетресението на века", след като то оказва значителен ефект върху местната икономика, оставяйки 100 000 души без дом, над 50 000 разрушени сгради и причини спирането на трите ядрени централи на острова.

Щети за 104,8 милиарда долара: Толкова ще струват природните бедствия в САЩ през 2021-а

Щети за 104,8 милиарда долара: Толкова ще струват природните бедствия в САЩ през 2021-а

Щетите за 2020-а бяха около 95 милиарда долара

Тайванската фондова борса затвори за пет дни след събитието, което доведе до рязък скок на цените на електрониката в световен мащаб, тъй като тогава Тайван беше основен производител на компютърна RAM памет. Въпреки че имаше значителен международен отговор, тази помощ беше забавена поради политическото положение между Тайван и Китай - държавите, както и международни институции като ООН не можеха да предоставят помощ без одобрението на Пекин.

Частни дарения вразмер на 30 милиарда долара бяха изпратени на правителствения фонд за помощ при бедствия. При това бедствие основното икономическо притеснение беше, че страната няма да успее да го преодолее, тъй като тогава Тайван все още се възстановяваше от последиците от Азиатската финансова криза от 1997 г.

Лома Приета, САЩ (1989)

С епицентър на около 10 мили североизточно от Санта Круз, земетресението от 1989 г. е регистрирано с магнитуд 6,9, засягайки най-тежко Сан Франциско и Оукланд. Бетонни виадукти се срутиха на няколко междущатски магистрали.

Земетресението става известно като "Земетресението от Световните серии", тъй като се случва на 17 октомври по време на тренировките за на Оукланд Атлетикс и Сан Франциско Джайънтс, които трябваше да играят мач 3 от Световните серии. Земетресението беше заснето и по телевизията на живо, въпреки че излъчването беше загубено за секунди. По време на земетресението близо 62 000 фенове вече бяха стигнали до местата си в Кендълстик Парк в Сан Франциско.

Мостът на залива Оукланд в Сан Франциско претърпя срутване на горен път, който падна върху долния участък на моста. Сгради се срутиха и се запалиха в градския квартал Марина, същото се случи и с множество сгради в околностите.

Голяма част от щетите в града са в райони, където има нестабилна почва, която е много по-податлива при движение на земята. Застрахователните щети са оценени на 960 милиона долара. Приблизително една седмица след земетресението, президентът Джордж Х.У. Буш подписа пакет от помощи за 3,45 милиарда долара за засегнатите райони в Калифорния.

Смартфоните вече могат да ни спасят от земетресение. Ето как

Смартфоните вече могат да ни спасят от земетресение. Ето как

Достатъчно е само да инсталирате приложение

Индийски океан (2004)

Най-голямото земетресение за последните 50 години беше регистрирано с магнитуд 9,1. Ефектът от него и последвалото цунами уби 227 898 души. Това го превръща в най-смъртоносното цунами в новата история. 1,7 милиона души бяха разселени в 14 страни в Азия и Източна Африка с вълни, които достигаха до 100 фута височина.

Енергията, освободена по време на земетресението, е равна на приблизително 1500 атомни бомби и въпреки че е имало няколко часа предупреждение преди пристигането на цунамито, по това време не е имало система за предупреждение за цунами или комуникация. В резултат на това ООН започна създаването на Система за предупреждение за цунами в Индийския океан.

Въпреки че това е едно от най-значимите бедствия в човешката история, икономическата цена не отразява човешките жертви, най-вече защото засегнатите райони не бяха силно развити. Застрахованите загуби представляват само около 1 милиард долара, а правителствата от цял свят предоставиха около 14 милиарда долара на засегнатите региони, включително военна и парична помощ. 

Кобе, Япония (1995)

Япония е преживяла множество големи земетресения, а земетресението с магнитуд 6,9 през 1995 г. в Кобе е едно от най-разрушителните за икономиката на страната. Общите икономически загуби възлизат на 100 милиарда долара, застраховани загуби на 3 милиарда долара, общите щети - на приблизително 2,5% от БВП на страната по това време.

Ниската сума на застрахователните разходи се дължи на това, че в Кобе има значителна липса на застраховки срещу земетресения, като само 3% от  имущество в града е било застраховано, в сравнение с 16% в Токио.

Веднага след земетресението Nikkei падна с 8% през следващите 5 дни. Въпреки че се възстанови с 6% през следващата седмица, това съвпадна с низходящия натиск в икономиката.

Преди земетресението Кобе беше главният пристанищен град на Япония и едно от най-натоварените пристанища в света, но въпреки възстановяването градът никога не възвърна статута си.

Кентърбъри, Нова Зеландия (2010)

Точно като Калифорния и Япония, Нова Зеландия се намира на ръба на Тихоокеанската плоча, в това, което е известно като "Огнения пръстен", известен със своята висока сеизмична и вулканична активност, пише CNBC. Земетресението от 2010 г. се случи на около 25 мили западно от втория по големина град в страната, Крайстчърч, на Южния остров на Нова Зеландия. Но трусът с магнитуд 7,0 беше усетен чак до Северния остров.

Институтът за застрахователна информация изчислява застрахованите загуби на 5 милиарда долара, въпреки че изплащанията са разделени между публични и частни фондове. Комисията по земетресенията в Нова Зеландия покрива щетите по домовете с частна застраховка, но не покрива щетите за бизнеса. За частни жилища обаче застрахователното покритие е само до $100 000, а останалата част се покрива от частни застрахователни компании.

Всички държавни имоти със задължителна застраховка срещу земетресение

Всички държавни имоти със задължителна застраховка срещу земетресение

Това предвиждат промените в Закона за държавната собственост, които депутатите приеха на първо четене

Мауле, Чили (2010)

Най-малко 521 души бяха убити, 56 изчезнаха, 12 000 ранени и 800 000 бяха разселени по време на земетресението през февруари 2010 г., което удари Чили с 8,8 по скалата на Рихтер. Земетресението повреди или унищожи около 370 000 къщи, 4 013 училища, 79 болници и 4200 лодки и засегна приблизително 1,8 милиона души, като нанесе общи загуби за приблизително 30 милиарда долара, като само 8 милиарда долара бяха покрити от застраховки.

В резултат от земетресението цунами засегна множество крайбрежни региони в целия тихоокеански регион, чак до Канада, Аляска, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея и Хавай. В Чили президентът Мишел Бачелет обяви "състояние на катастрофа" и изпрати военни части, за да поемат контрола над най-силно засегнатите райони, почти половината от страната. След бедствието в Чили имаше широко разпространени грабежи и вандализъм, което накара правителството да наложи вечерен час и дори да разпръска бунтовниците със сълзотворен газ и водни оръдия.

Крайстчърч, Нова Зеландия (2011)

Технически вторичен трус от земетресението в Кентърбъри през 2010 г., земетресението от 22 февруари 2011 г. беше още по-разрушително от предшественика си, до голяма степен защото центърът му беше само на 6 мили от гъсто населения град Крайстчърч. Броят на смъртните случаи достигна 166.

Въпреки че Институтът за застрахователна информация изброява застрахователни загуби на 10 милиарда долара, JPMorgan изчисли, че загубите за застрахователите надхвърлят 12 милиарда долара, като и в този случай Комисията по земетресението в Нова Зеландия и частните презастрахователи поемат отговорност за различни части от изплащането на щетите от земетресението.

Нортридж, Калифорния (1994)

На 17 януари 1994 г. земетресение с магнитуд 6,7 се случва в долината Сан Фернандо, на север от Лос Анджелис. Щетите от земетресението настъпиха на разстояние до 85 мили, като убиха 60 души, раниха повече от 7000, повредиха 40 000 сгради и оставиха 20 000 души без дом. Институтът за застрахователна информация изчислява застрахователните загуби на 15,3 милиарда долара, въпреки че общите загуби са много по-високи - над 44 милиарда долара.

За последните 40 години Европа е платила над €500 милиарда за щети от природни бедствия

За последните 40 години Европа е платила над €500 милиарда за щети от природни бедствия

Германия е най-пострадала европейска страна

В резултат на това бяха въведени няколко законодателни промени, включително създаването на Калифорнийския орган по земетресенията, публично управлявана организация, която предлага минимално покритие за застраховка срещу земетресения. Това беше отговорът на държавата срещу частните застрахователни компании, които спряха предложенията и силно ограничиха застраховката срещу земетресения в Калифорния.

Съчуан, Китай (2008)

Най-смъртоносното земетресение, ударило Китай през 21 век, е земетресението в Съчуан, пише World Atlas. Земетресението с магнитуд 8 по скалата на Рихтер причини смъртта на 69 000 души. Повече от 4,8 милиона души останаха без дом след над 200 000 свлачища. Земетресението повреди всички основни пътища към Венчуан, което забави пристигането на службите за спешна помощ. Училище в град Дуджиангян се срути, погребвайки 900 ученици, докато в Шифанг около 80 тона амоняк изтекоха след срив на два химически завода. Общите материални щети, причинени от земетресението, се оценяват на 148 милиарда долара.

$2 500 000 000 000: щетите от природни бедствия през последното десетилетие

$2 500 000 000 000: щетите от природни бедствия през последното десетилетие

През последните години стойността на нанесените щети расте бързо

Тохоку, Япония (2011)

През 2011 г. Япония преживя земетресение с магнитуд 9,1, което беше най-мощното земетресение, удряло някога нацията и четвъртото най-мощно земетресение в света, регистрирано някога. Земетресението предизвика цунами с вълни, надвишаващи над 120 фута височина, което на свой ред причини ядрени аварии в атомната електроцентрала Фукушима. Според японската национална полицейска агенция земетресението е причинило над 15 000 смъртни случая, а материалните щети се оценяват на около 360 милиарда долара, което го прави не само най-скъпото земетресение, но и най-скъпото природно бедствие досега. Земетресението причини пълно срутване на над 100 000 сгради, както и структурни щети на инфраструктура като железопътни линии и пътища. Наото Кан, японският министър-председател по това време, каза, че това е най-тежкото бедствие за Япония след Втората световна война.