Няколко тропически бури, градушки, торнадо, урагани, горски пожари и продължаващи суши- САЩ са преживели 18 природни бедствия през 2021 г. Щетите за всяко едно надхвърля 1 милиард долара. Това установява доклад на Националните центрове за информация за околната среда на Националната администрация Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания.

Според доклада, цитиран от Business Insider, щетите стрували на САЩ около 104,8 милиарда милиарда долара.

Това се доближава до рекорда за 2020 г. от 22 метеорологични бедствия. Щетите за 2020 г. се оценяват на около 95 милиарда долара, по-малко от цената на щетите досега през 2021 г.

Миналия месец CNBC съобщи, че ураганът "Ида", който премина в страната в края на август и засегна много градове, като Ню Орлиънс и Ню Йорк, може да "струва" 95 милиарда долара. Това би бил седмия "най-скъп ураган" от 2000 г.

Горските пожари в западната част на страната бушуваха почти през цялото лято и през есента. До юли бяха изгорели площ, по-голяма от щата Делауеър, а димът беше достигналнал Източното крайбрежие. Основателят и главен изпълнителен директор на AccuWeather д-р Джоел Н. Майърс изчислява, че щетите от сезона на пожарите през 2021 г. ще бъдат между 70 и 90 милиарда долара.

Честотата на тези бедствия може би е свързана с повишаването на температурите и климатичната криза. Нарастването на населението и разширяването на инфраструктурата увеличават разходите за щети от бедствията, пише Washington Post.

Доклад на Climate Central установи, че тези метеорологични бедствия се случват все по-често.

Според професора от Хавайския университет Камило Мора ако затоплянето продължи, това ще увеличи метеорологичните бедствия, които могат да причинят сериозно въздействие живота на Земята.