Автомобилната индустрия във Великобритания ще губи по £50 000 ($63 750) всяка минута, ако страната излезе от Европейския съюз без сделка, пресметнаха от асоциацията Society of Motor Manufacturers and Traders.

Загубите ще се дължат на затрудненото преминаване на части и готови автомобили през границата в двете посоки, което ще остави заводите без нужните компоненти.

Производителите на Острова работят по система, при която всяка доставка е изчислена до съвършенство, за да се намали нуждата (и разходите) от наемането на пространства за съхранения. Този модел обаче ще се срине, ако Великобритания излезе без сделка и настане хаос по границата. Това ще струва на индустрията по £70 милиона на ден.

Засега фаворит за наследник на премиера и лидер на консервативната партия Тереза Мей е Борис Джонсън. Той заяви, че ще извади страната от блока на 31 октомври, без значение дали има постигната сделка, или не.

Редица компании, включително Ford, Honda и Nissan вече затварят напълно заводи на Острова, или намаляват броя на служителите си заради Brexit. Планираните затваряния, включително временните, сринаха производството на автомобили с 45% през април спрямо година по-рано.

Brexit или не, британският бизнес вече пострада непоправимо

Brexit или не, британският бизнес вече пострада непоправимо

А несигурността продължава