Ако преди столетие чужденците пристигаха с лодка, за да станат имигранти, днес чуждестранните студенти получават дипломи от Purdue, MIT и Stanford и получават званието имигрант, след като американските компании ги наемат. Все по-често тези чуждестранни студенти стават и основатели на най-вълнуващите и иновативни компании в Америка, пише Стюарт Андерсън за Форбс.

Близо една четвърт (20 от 91) от американските мултимилиардни стартъпи имат основател, който идва в Америка като чуждестранен студент , според скорошно проучване на Националната фондация за американска политика.

Международните студенти, които станаха основатели на нови компании за милиарди долари, са създали средно над 1400 работни места на компания, огромното мнозинство, от които в САЩ (колективната стойност на компаниите им е 96 милиарда долара, което е равно на пазарната капитализация на изброените компании на фондовите пазари на Перу или Португалия.)

Международни студенти, които стават основатели на мултимилиардни компании

NAME

UNIVERSITY

COMPANY FOUNDED/CO-FOUNDED

EMPLOYEES

COMPANY VALUE

Noubar Afeyan

MIT

Moderna

645

$ 7.0 Billion

Ash Ashutosh

Penn State

Actifio

400

$ 1.1 Billion

John Collison

Harvard

Stripe

1,100

$20 Billion

Patrick Collison*

MIT

Stripe

1,100

$20 Billion

Nicolas Desmarais

Amherst

AppDirect

700

$ 1.0 Billion

Louay Eldada

Columbia

Quanergy Systems

250

$ 1.6 Billion

Borg Hald

Stanford

Medallia

1,300

$ 1.3 Billion

David Hindawi

U.C.-Berkeley

Tanium

750

$ 3.5 Billion

Arvind Jain

Univ. of Washington

Rubrik

1,200

$ 1.3 Billion

Tomer London

Stanford

Gusto

600

$ 1.1 Billion

Soham Mazumdar*

Univ. of Illinois, Urbana Champaign

Rubrik

1,200

$ 1.3 Billion

Elon Musk

Univ. of Pennsylvania, Wharton School

SpaceX

7,000

$21 Billion

Adam Neumann

CUNY Bernard M. Baruch College

WeWork

6,000

$20.2 Billion

Dhiraj Rajaram

Wayne State, Univ. of Chicago

Mu Sigma

3,500

$ 1.5 Billion

Daniel Saks*

Harvard

AppDirect

700

$ 1.0 Billion

Mario Schlosser

Harvard

Oscar Health Insurance

850

$ 2.7 Billion

Eric Setton

Stanford

Tango

500

$1.0 Billion

Bipul Sinha*

Wharton School

Rubrik

1,200

$ 1.3 Billion

Vlad Tenev

Stanford

Robinhood

250

$ 5.6 Billion

Ragy Thomas

NYU

Sprinklr

1,400

$ 1.8 Billion

Andrew Thompson

Stanford

Proteus Digital Health

300

$ 1.1 Billion

Arean van Veelen

Univ. of Washington, Ferris State

OfferUp

240

$ 1.2 Billion

Renaud Visage

Cornell

Eventbrite

900

$1.0 Billion

Tianyue Yu*

Cornell

Quanergy Systems

250

$ 1.6 Billion

Michelle Zatlyn

Harvard

Cloudflare

715

$ 1.0 Billion

Източник: Национална фондация за американска политика; информация на компанията. * Обозначава двама или повече международни студенти от една и съща компания. Стойности към 1 октомври 2018 г. от " Billion Dollar Startup Club", Wall Street Journal.

 

Историята на Мишел Затлин от чуждестранен студент до съосновател на компанията Cloudflare, оценявана на 1 милиард долара ни подсеща, че правилната имиграционна политика е от ключово значение. Слуд като получава диплома от Harvard Business School, Мишел придобива разрешително за работа за 12 месеца по програмата Optional Practical Training (OPT). "Най-доброто, което правителството на САЩ направи по отношение на имиграцията, е ОПТ, за да даде възможност на чуждестранните студенти да останат и да работят за известно време след завършването си", каза тя в интервю. "Това ми позволи да работя с Матю Принс по бизнес плана, който помогна за създаването на компанията."

Следващото имиграционно препятствие за Мишел е получаването на виза H-1B, за да може да работи в Съединените щати за компанията, която тя съосновава. Първоначално тя не е одобрена, но след като Cloudflare подава писма от инвеститори, тя получава визата. "Ако не бях получили визата, щях да се върна в Канада и да се опитам да работя по Cloudflare оттам", каза тя. - Ако това се беше случило, Cloudflare нямаше да бъде това, което е. Това очевидно би засегнало нашето развитие. "

Компанията продължава да расте от 225 служители през 2016 г. до 715 служители през 2018 г. Cloudflare има повече от 9 милиона уеб активи в своята мрежа, като предоставя на клиентите подобрен трафик, сигурност и други услуги. Мишел Затлин сега е главният оперативен директор на компанията.

Няколко решения на администрацията на Тръмп разтревожиха американските университети. Администрацията за малко да забрани всички обучението на китайски студенти в Съединените щати. Нови ограничения за китайските студенти в определени области бяха въведени, също така беше обявено издаването на предложение за въвеждане на максимален период на пребиваване за студентите с F-1 виза, което буди притеснения сред сегашните чуждестранни студенти за възможностите им да завършат образованието си в Америка.

Администрацията също така планира да ограничи или премахне (OPT)- програмата, която помага на Мишел Затлин за откриването на Cloudflare. Планира се и потенциално ограничение на допълнителните 24 месеца, разрешени за работа в САЩ за чуждестранни студенти по наука, технология, инженерство и математика (STEM науките).

По-добре е американските университети да бъдат отворени за всички и да се насърчават политики, които улесняват международните студенти да работят за компании в САЩ и да основават атрактивните бизнеси на утрешния ден.