В следващите 10 години в България ще има остър недостиг на работна ръка във всички сфери. Това коментира образователният министър Красимир Вълчев в ефира на bTV.

По неговите думи най-голям ще бъде дефицитът на специалисти със средно професионално образование. Вълчев посочва, че това е и причината ресорното министерство да настоява за увеличаване на броя на учениците в професионалните паралелки.

По думите на Вълчев учениците ще се стимулират допълнително чрез увеличаване на стипендиите. Министърът посочи и че в бюджета за следващата 2018 година са предвидени допълнително 3 млн. лв. за финансирането на паралелки за придобиване на професии с най-голям недостиг на пазара на труда.

Според просветния министър проблемът с професионалното образование се крие в това, че хората започват да го възприемат като непрестижна форма на образование. Заради това родителите не насърчавали децата си да се включат в професионалното образование.

Относно дуалното образование Вълчев обясни, че страната ни използва опита и финансовата подкрепа на швейцарското посолство. По думите му у нас се разширява броя на учениците, които са включени в дуална форма на обучение, но това преди всичко зависило от активността на гимназиите.

Министърът обясни и че просветното министерство е готово да приеме промени в нормативната уредба за отпускането на повече бюджетни средства за разширяване на дуалното образование.