Докато всички погледи в Европа са насочени към икономика номер 1 на Стария континент, която показва все по-притеснителни сигнали на забавяне, източноевропейските държави остават извън светлините на прожекторите. А тяхното представяне заслужава внимание.

За първи път от 2016 година най-големите западноевропейски страни отчитат по-слаб икономически растеж. От друга страна все още Унгария, Румъния и Полша се представят повече от добре. И трите икономики регистрират увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с над 4% в сравнение с предходната година.

Заедно с това те изпреварват прогнозите на анализаторите, въпреки че очакванията са за наближаващо по-сериозно забавяне в региона, пише Bloomberg.

"Трябва да има забавяне на растежа, много нетипично е това негово ниво да се задържи още дълго", казва анализаторът в Erste Bank във Виена Золтан Ароксзаласи. "Разликата с растежа в западната част остава позитивна", допълва той.

Лоши новини за Германия, а оттам и за България

Лоши новини за Германия, а оттам и за България

Най-голямата икономика в Европа върви към рецесия

Докато опасенията около глобалната търговия и Брекзит растат, източната част на ЕС изпреварва своите западни партньори. За разлика от Германия, където свиването на икономиката води до натиск върху правителството, тези от Варшава до Будапеща "наливат" пари в икономиката.

Тази политика ще продължи и през следващата година, като унгарският министър-председател Виктор Орбан планира нови стимулиращи мерки за икономиката, които трябва да влязат в сила през 2020 година. Централната банка на Унгария вероятно ще "разхлаби" още монетарната си политика, за да подкрепи кредитирането.

Подобна е и ситуацията в Полша, където правителството увеличи разходите си в навечерието на изборите в страната през октомври.

Рецесия в Германия ще удари и тези страни

Рецесия в Германия ще удари и тези страни

Икономистите дават прогнози за забавяне в най-голямата европейска икономика

Повече покупки на имоти и коли, повече кредити

Въпреки стабилния износ на източноевропейските членки, вътрешното потребление продължава да бъде важен двигател на растежа. С липсата на работна ръка в региона заплатите растат с рекордни темпове. Домакинствата вземат повече кредити, за покупката на повече нови автомобили и имоти.

Само през първата половина на годината строителните компании в Чехия са започнали изграждането на близо 6000 нови апартамента в страната, което е най-високото равнище от 2008 година насам. В Румъния най-голямата банка Banca Transilvania е отпуснала над 100 000 нови кредита през първата половина на годината.