Китай най-вероятно ще засили държавния контрол върху икономиката през следващите години въпреки колебливите знаци за отваряне, казва в свой доклад германска асоциация на инженерните компании VDMA, цитирана от Reuters.

Дружествата призовават германското правителство да запази политическия натиск над Пекин, посочвайки, че това е единственият начин, за да се осигури бъдещето на германските компании в Поднебесната империя.

"Китайският пазар е основно движен от политически сили, които го оформят, контролират и направляват", сочи докладът. "Всички знаци сочат, че тази тенденция ще се усили през следващите години".

Заради натиск от САЩ и Европа да отвори пазара си за чуждестранни инвестиции, Китай предприе редица стъпки през последните месеци, включително позволявайки на германската BASF и щатската ExxonMobil да инвестират.

Миналата седмица BMW пък съобщи, че ще поеме контрол над съвместното предприятие - първи подобен ход от страна на чуждестранен автомобилен производител.Но чуждите компании остават притеснени от увеличаването на държавната намеса под властта на президента Си Дзинпин.

Търговският излишък на Китай със САЩ расте, въпреки митата на Тръмп

Търговският излишък на Китай със САЩ расте, въпреки митата на Тръмп

Износителите бързат с доставките, преди новите тарифи да влязат в сила