Растежът на експортната търговия на Китай се ускори през септември, показвайки, че производителите ускоряват продажбите си в чужбина, за да избегнат новите мита, наложени от администрацията на Тръмп.

Икономистите обаче прогнозират, че скокът, който е допринесъл за нов рекорден търговски излишък със САЩ, не може да продължи, пише Bloomberg.

Износът в доларово изражение се повиши с 14.5% през септември на годишна база, достигайки 226.7 млрд. долара, обяви митническа администрация, опровергавайки очакванията за забавяне до 8.2%. Вносът също се увеличава с 14.3%, достигайки 195 млрд. долара. 

Търговският излишък на Китай със САЩ достигна рекорд

Търговският излишък на Китай със САЩ достигна рекорд

Износът на Китай нараства силно през цялата година на фона на влошаващите се отношения между Пекин и Вашингтон. Компаниите забързват доставките, за да бъдат получени преди да влязат в сила допълнителните мита от 10% върху китайски внос за 200 млрд. долара. Това обяснява част от растежа, а стимулът да действат максимално бързо се засили, след като Тръмп разпореди митата да се увеличат до 25% догодина.

"Мисля, че това все още се дължи на ефекта от фронталното натоварване преди въвеждането на тарифите от 200 млрд. долара", каза Бети Уанг, старши икономист в Australia and New Zealand Banking Group в Хонконг.

Въпреки митата на Тръмп, търговският дефицит на САЩ с Китай расте с милиарди

Въпреки митата на Тръмп, търговският дефицит на САЩ с Китай расте с милиарди

Само за 4 месеца Вашингтон е с над $80 милиарда назад

Размерът на новите поръчки за износ, основан на проучване сред мениджърите на покупки, което правителството публикува в началото на месеца, падна до най-ниското си ниво от 2 години.

Този показател има тенденция да води официалните данни за износа и "може да покаже известно забавяне през следващите месеци", посочи Уанг.

Икономист: САЩ ще изгубят търговската война

Икономист: САЩ ще изгубят търговската война

Щатите са силно зависими от Китай, смята Стивън Роуч

Търговията САЩ-Китай

Растежът на китайския износ за САЩ се ускори до 14% спрямо година по-рано в щатски долари, в сравнение с 13.2% през август. Вносът от САЩ е намалял с 1.2%, което е първият спад от февруари.

Пекин и Вашингтон си наложиха още мита миналия месец, без да има признаци, че някоя от двете най-големи икономики смята да отстъпва. Докато Тръмп оказва натиск върху американския министър на финансите Стивън Мнучин да обяви Китай за валутен манипулатор, експертите от собственото му министерство го убеждават, че Пекин не манипулира валутата си преди публикуването на задълбочен доклад за чуждестранните валути, съобщават източници на Bloomberg.

Защо Китай всъщност може да спечели от търговската война със САЩ?

Защо Китай всъщност може да спечели от търговската война със САЩ?

Конфликтът с Вашингтон може да подкрепи развитието й в дългосрочен план, смятат експерти

"Търговскитe препятствия са значителни и може да се засилят през следващите месеци, предизвиквайки спад в растежа. Прекратяването на търговската война с САЩ изглежда отдалечено, а САЩ продължават да влошават реториката след налагането на нови мита върху китайския внос, а Китай не желае да участва в разговори под натиск.

Изненадващото увеличение на доставките на продукти, които са силно потърпевши от тарифите - електрически двигатели, механични и електрически продукти - предполагат, че компаниите се втурват към съществуващите поръчки отвън, преди да удари пълната сила на митата", пишат анализаторите на Bloomberg Economics Чанг Шу, Чиан Уан и Джъстин Хименес.

Растежът на търговията може да се забави през четвъртото тримесечие, заяви говорителят на митническата администрация, а намаленията на тарифите за внос увеличават входящите пратки.

растежът на износа може да се забави, според водещ индикатор

растежът на износа може да се забави, според водещ индикатор

Други показатели на икономическата активност сочат продължаващо забавяне. Политиците изготвят мерки за подпомагане на националната икономика, включително по-свободна парична политика и повече фискални стимули.

"Оценяваме, че влиянието на по-високите тарифи на САЩ върху китайски внос за общо 250 млрд. долара ще извади около 0.6 процентни пункта от растежа на БВП на Китай, ако се приеме, че всичко останало е равно", пишат от Standard Chartered в скорошно съобщение.