Търговската война със САЩ може да донесе позитиви за китайската икономика в дългосрочен план и да я направи по-силна. Това посочват в свой анализ от CNN Business.

След въвеждането на митата върху китайския внос се очакваше азиатската страна да бъде големият губещ от влошилите се отношения между Пекин и Вашингтон. Заради това, че втората икономика в света е по-зависима от износа, растежът й започна да се забавя и резултатът от тарифите започна да се вижда.

От друга страна обаче конфликтът окуражава китайските компании и правителството в страната да предприемат дълбоки промени, които в бъдеще биха направили икономиката по-конкурентна и атрактивна за чуждестранните инвеститори.

"Вероятно ще видим по-интензивни усилия за иновации на вътрешния пазар", смята Скот Кенеди, който е експерт по развитието на китайската икономика от американския център за стратегически и международни изследвания.

Той обаче предупреждава, че особено в областта на технологиите тези промени трудно ще се видят в краткосрочен план. Причина за това е все още сериозната зависимост на китайските компании от индустрията от вноса на американски компоненти, сред които основно чипове.

Според редица анализатори за Китай предстоят сериозни промени, свързани не толкова с увеличаване на производството в страната, а с износ на такова в други държави с цел избягване ефекта на митата.

Успоредно с това е възможно отварянето на азиатската икономика да стане с по-бързи темпове, а това от своя страна означава, че е време държавата да улесни влизането на чуждестранни инвеститори там.