Ако ви се струва, че доматите в последно време са ненормално скъпи, то не сте единствените с подобно наблюдение - а феноменът не е изолиран само на българския пазар. В Индия - най-населената страна в света, цената вече е толкова висока, че веригите за бързо хранене се налага да променят рецептите си, пише в свой материал CNN.

Детайли: Индийската кухня изобилства от рецепти с домати, но скокът на цената им с над 400% през последните месеци прави ястията твърде "солени".

Бойкот заради все по-високата цена: Индийците масово спряха да купуват домати

Бойкот заради все по-високата цена: Гражданите на тази страна спряха да купуват домати

Цената им нарасна 8 пъти

Комбинацията от горещи вълни и проливни валежи провали реколтата и малкото събрано е с ниско качество. Лошият климат удари особено силно малкото региони в Южна Индия, където през летните месеци виреят домати.

Така в Ню Делхи килограм домати струва 107 рупии или малко под 1,30 долара, при 27 рупии (33 цента) през януари, показват актуални данни.

Именно заради изключително скъпите и трудни за намиране домати, първо McDonald"s, а след това и Burger King ги премахнаха от своите бургери.

Турция премахва забраната за износ на домати - това ще понижи ли цените им у нас

Турция премахва забраната за износ на домати - това ще понижи ли цените им у нас

Рестрикцията трябваше да важи до средата на април

Още нещо: Централната банка на Индия повиши прогнозата си за инфлацията от 5,1% на 5,4% именно заради "скока в цените на основни храни и специално на доматите".