Милиони индийци спряха да си купуват домати. Гражданите на най-населената страна в света бойкотират цената на търсения летен продукт, която поскъпна 8 пъти, съобщава Reuters. На този фон популярни вериги за бързо хранене обявиха, че няма да слагат домати в сандвичите.

Най-голямата страна в света е обхваната от неочаквана криза - доматите са толкова скъпи, че почти никой не може да си ги позволи.

Снимка 608559

Източник: iStock

Причините за поскъпването

Причините за все по-високата цена на доматите в Индия са няколко. След неочаквано голяма реколта миналата година, този сезон земеделците насадили по-малко домати. Последваха невиждани жеги през март и април и големи наводнения през юли.

Турция премахва забраната за износ на домати - това ще понижи ли цените им у нас

Турция премахва забраната за износ на домати - това ще понижи ли цените им у нас

Рестрикцията трябваше да важи до средата на април

В резултат на това, в цяла Индия има недостиг на домати и съответно цената им скочи 8 пъти до близо 4 български лева. Стигна се до куриози, като този- продавачи да наемат охрана на сергиите за домати по пазарите.

Още в началото на юли цената на килограм домати се повиши до 120 рупии (1,45 долара), от 22 рупии в началото на годината (около 30 цента), става ясно от данните на Министерството на храните на страната, цитирани от Bloomberg. 

За сравнение, цените на доматите у нас в началото на юли бяха средно 3,5-4,5 лева за килограм.

Доматите в Индия обикновено поскъпват през юни-юли поради сезонността. В предишни години обаче, поскъпването не беше голямо.

Според представителя на отдела по въпросите на потребителите към Министерството на храните, Рохит Кумар Сингх, цената на доматите ще започне да пада, след началото на прибирането на новата реколта през август. Дотогава обаче почти никой няма да ги купува.

Доматите в Индия поскъпнаха 5 пъти до цена ... по-ниска от нашата

Основен зеленчук в Индия поскъпна 5 пъти до цена ... по-ниска от нашата

Повишението при цените на храните като цяло е едва 4% на годишна база