Доматите в Индия от началото на годината досега са поскъпнали над 5 пъти, основно заради неблагоприятни климатични условия - проливни дъждове и горещо време. Цената на килограм домати се повиши до 120 рупии (1,45 долара), от 22 рупии в началото на годината (около 30 цента), съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни от Министерството на храните на страната. За сравнение, цените на доматите у нас в началото на юли са средно 3,5-4,5 лева да кг.

В същото време, в Индия повишението при цените на храните като цяло на годишна база е едва около 4%.

Доматите в Индия обикновено поскъпват през юни-юли поради сезонността. В предишни години обаче, поскъпването не беше голямо. По думите на представителя на отдела по въпросите на потребителите към Министерството на храните, Рохит Кумар Сингх, цената на доматите ще започне да пада, след началото на прибирането на новата реколта през август.

Петте страни най-големи износители за Индия

Петте страни най-големи износители за Индия

Голямата (очаквана) изненада е Русия

"Гореща вълна през юни, последвана от мусонни дъждове, увреди зеленчуковата реколта в Северна Индия. С проливни мусонни дъждове и внезапни блокажи на магистрали поради свлачища, доставките на зеленчуци станаха неустойчиви, което доведе до скок на цените", обясни Сингх пред The ​​Hindustan Times.

Изданието съобщава още, че се е стигнало до там, че преди дни от фермер от южния индийски щат Карнатака е открадната партида домати на стойност 150 хил. рупии.

Доматите и лукът са неразделна част от основните индийски ястия, а покачващите се техни цени могат да предизвикат дори протести в страната. Преди това, някои политически партии в Индия загубиха на изборите, защото не успяха да овладеят покачването на цените на храните.

Русия стана и най-големият доставчик на петрол за Индия

Вторият по общ обем износител на стоки за Индия, стана и най-големият й доставчик на петрол

Цената обаче е с около 15% по-ниска от тази на другите доставчици