Турция премахва забраната за износ на домати, въведена от 2 март. Това съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Министерството на земеделието и горите наложи ограничението, позовавайки се на "необичайното увеличение на цените на доматите в Турция и бедствието, причинено от земетресението".

Министерството заяви първоначално, че е необходимо да се предприемат мерки за гарантиране на сигурността на доставките на храни и стабилността на цените, поради което бяха наложени рестрикции на износа на домати до 14 април. Изключение за износа беше направено само за признатата единствено от Турция Севернокипърска турска република, Палестина и Азербайджан.

С решение, публикувано в турския държавен вестник, уведомлението, с което Министерството на земеделието въведе ограниченията, бе отменено, с което отпада и забраната за износ на домати, предизвикала силна реакция от страна на представители на сектора.

"Зaбpaнaтa зa изнoc нa тypcĸи дoмaти щe дoвeдe дo дoпълнитeлнo им ocĸъпявaнe в Бългapия", зaяви вчера пpeд btv Цвeтoмиp Цeĸoв oт Haциoнaлнa бpaншoвa ĸaмapa "Πлoдoвe и зeлeнчyци", коментирайки отмененото днес решение за износ на домати от Турция. По думите му, "зapaди липcaтa нa aдeĸвaтeн ĸoнтpoл oт cтpaнa нa дъpжaвaтa, зeлeнчyцитe дocтигaт нa двoйнo пo-виcoĸи цeни зa ĸpaйния пoтpeбитeл y нac". Сега обаче очакванията са, че поскъпването на оранжерийните домати у нас няма да се случи, възможно е дори да има и поевтиняване.

С колко ще поскъпнат доматите, след като Турция забрани износа за България

С колко ще поскъпнат доматите, след като Турция забрани износа за България

През 2022 година сме внесли сме внесли общо 75 000 тона домати от страната