Министерството на земеделието и горите на Турция реши да ограничи износа на домати до 14 април 2023 година. От съобщение на ведомството, цитирано от турските медии, става ясно, че причините за тази мярка са необичайното скорошно покачване на цените на доматите в Турция и тежките последици от земетресенията в страната.

Именно това е наложило да се вземат мерки за "гарантиране на продоволствената сигурност и за стабилизиране на цените", пише Daily Sabah.

"Забраната за износ на турски домати ще доведе до допълнително им оскъпяване в България", заяви пред btv Цветомир Цеков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци".

Експерт: Трябва да има "таван" на търговските надценки, а не на цените у нас

Експерт: Трябва да има "таван" на търговските надценки, а не на цените у нас

Пазарният дял на големите търговски вериги у нас се движи между 50-60% до 80% за някои от продуктите

Българското оранжерийно производство в момента е на минимума си заради високите цени на топлоносителите

"Няма вътрешноконкуретни цени, а по трасето има прекупвачи, които увеличават цените", обяснява Цеков.

Според експерта в момента краставици се внасят от Гърция за 3.80 лв. за килограм на борсите, а домати - за 1.60-2.00 лв. от Турция. Ако са розови стигат до 3.50 лв. за килограм.

"Заради липсата на адекватен контрол от страна на държавата зеленчуците достигат на двойно по-високи цени за крайния потребител у нас", допълва Цветомир Цеков.

На този фон оранжериите в България буквално не са засяли нищо тази зима, защото бяха притеснени от високите цени на газа и мислеха, че няма да могат да си покрият разходите и ще фалират. А когато няма предлагане, цените тръгват нагоре. Така че, предстои още поскъпване, заявиха за Money.bg от "Активни потребители".

Данни на министерство на земеделието показват, че за първите 10 месеца на 2022 година България е изнесла общо 31 630 тона пресни зеленчуци, което е с 30% по-малко от 2021 година.

Точно с колко ще поскъпнат цените на доматите у нас все още не е ясно, но от браншовата камара са категорични, че това ще се случи и че на места в страната увеличението ще е двойно.

Какви са цените на основни хранителни стоки в магазините в Италия, Германия и Испания

Какви са цените на основни хранителни стоки в магазините в Италия, Германия и Испания

Оказва се, че цените в Русия са сходни, с изключение на месото