Цените на потребителските стоки и поскъпването на храните у нас, а и в Европа, е от основните теми, които интересуват гражданите през последните месеци. Както е известно вече, някои основни хранителни стоки у нас са по-скъпи от тези в европейски страни, и то най-вече заради надценките, които се слагат от търговците "на едро" и "на дребно". Предоставяме наблюденията на цените на ежедневни хранителни стоки в три европейски страни, от страна на обикновен потребител.

Популярна блогърка турист от Русия, която често пътува в европейски страни, реши да сравни цените на основни хранителни стоки в супермаркетите в Италия, Испания и Германия.Тя споделя наблюденията си за цените на продуктите, направени през февруари, в личния си блог в платформата Dzen.

Туристката разказва, че в Италия средно парче сирене от 250-300 грама, струва средно в супермаркетите от 3 до 5 евро. Цената на нарязана шунка в пакетчета (от 200 г) е 2,2-3,4 евро, а прошуто в пакетчета струва 2,5-4,5 евро.

Цената на пресните тиквички и зеле в Италия е 1,8-1,9 евро за кг, а на доматите - 3,9 евро.

Nestlé заяви, че ще продължи да вдига цените на стоките си

Най-голямата компания за хранителни продукти в Европа заяви, че ще продължи да вдига цените

Причината е във високите производствени разходи

Цената на месото в германски магазини и супермаркети (не "скъпи" магазини), средно е: пуешко филе - 6 евро за килограм, свинско месо 10-15 евро за кг, говеждо месо - около 20 евро за килограм. Наблюденията на туристката са я отвели и в магазини, където някои видове месо стигат до 72 евро за килограм, но тези цени са в "отбрани" магазини.

Средните цени на зеленчуците в Германия в супермаркетите, са както следва: дребни чери домати - 3,5 евро, тиквички - 2 евро за кг, торба картофи (3 кг) - 3,5 евро, чушки - 3 евро.

Обикновеното сирене в испанските магазини струва от шест до девет евро за килограм. Отлежалите сортове силене и кашкавал обаче, се продават по 30-35 евро за килограм.

На някои места в Испания може да се закупи комплект от продукти, състоящ се от: нарязан хамон, парче(нце) сирене, пакетче хумус, гуакамоле, две малки кифлички, една маруля, манго, бутилка вода, сок и три кутии сода, за само 27 евро.

Покупателната способност на заплатите в Русия изразена в ... червен хайвер

Покупателната способност на заплатите в Русия изразена в ... червен хайвер

Преди 10 години благосъстоянието на руснаците "от гледна точка на хайвера" е било по-високо

Според наблюденията на руската туристка, общо взето цените на основните хранителни стоки в Русия и в посочените три държави са сходни, с изключение на месото, което в Европа е по-скъпо.

По мнение на популярната блогърка, една от причините руските туристи да са смятани в Италия за едни от "предпочитаните" чуждестранни туристи, е "любовта към вкусната храна". Подобно на жителите на Италия, руските пътешественици поръчват по няколко ястия наведнъж в ресторантите, което радва собствениците на заведенията.

Как избират вино руснаците и на какви цени е

Как избират вино руснаците и на какви цени е

Вино за над $60 могат да си позволят само 0,8% от любителите на напитката