Администрацията на президента Доналд Тръмп предложи мерки на стойност 1 трилион долара за справяне с последиците от пандемията от коронавирус. Сред тях е и станалата пословична като "хеликоптерни пари" мярка, при която властите осигуряват чек за всеки човек или бизнес в страната.

Всъщност според Forbes секретарят на хазната Стив Мнучин вече е в разговори с Конгреса за одобряването на изплащането на суми на американците за омекотяване на ефектите от заболяването, което остави някои от тях без работа. Ако мярката бъде одобрена, плащанията ще се случат още в рамките на следващите две седмици.

Авиокомпаниите в САЩ поискаха $50 милиарда държавна помощ

Авиокомпаниите в САЩ поискаха $50 милиарда държавна помощ

25 млрд. долара от тях трябва да бъдат непосредствено осигурени

Общият размер на данъчната подкрепа, под формата на индивидуални плащания и данъчни облекчения, е 550 млрд. долара. Други 300 млрд. долара ще бъдат отпуснати за подкрепа на малките бизнеси, 100 млрд. долара ще бъдат насочени като подкрепа за авиокомпаниите и индустрията, а самите хеликоптерни пари ще възлизат на 250 млрд. долара.

Хеликоптерните пари обаче няма да бъдат достъпни за всеки американец. "Няма нужда да пращаме чекове на хора, които правят по 1 млн. долара годишно", каза Мнучин. Според него данъчното облекчение няма да се отрази моментално на американците, за които срокът за изплащане на самите налози беше удължен с 90 дни, без да следват запори и олихвяване от страна на националната приходна агенция.

САЩ могат да загубят 1 милиона работни места през март заради епидемията

САЩ могат да загубят 1 милиона работни места през март заради епидемията

Това ще изпревари загубата от периода на Голямата рецесия

"Президентът ме инструктира, че това трябва да се случи сега, значи го правим сега", каза лаконично Мнучин. Данъчното облекчение за индивидите се обсъжда от администрацията вече от няколко седмици.