Въздушните превозвачи в САЩ поискаха помощ от правителството на стойност 50 млрд. долара, за да се справят с удара, нанесен от пандемията от коронавирус и наложените рестрикции на пътуванията, предаде CNBC. Лоби групата Airlines of America, обединяваща 10 авиокомпании, искат те да са под формата на директни инжекции ликвидност и държавно гарантирани кредити.

Подобна мярка ще е първото държавно подпомагане на сектора от това, въведено след атаките от 11 септември 2001 г. Освен това, ако исканата сума бъде одобрена, тя ще е най-голямата в историята.

От Airlines of America, която представлява превозвачи като Delta, United, American и Southwest, поиска те да получат грантове на стойност до 25 млрд. долара незабавно, за да бъде преодолян проблемът с ликвидните средства, пред които са изправени. В бъдеще те да трябва да получат и 25 млрд. под формата на заеми с нулев или отрицателен лихвен процент.

Празни самолети и огромни загуби трупат авиокомпаниите в Европа заради епидемията

Празни самолети и огромни загуби трупат авиокомпаниите в Европа заради епидемията

Ситуацията може да "коства" загубата на стотици хиляди работни места в световен мащаб

"Само за две седмици американските въздушни превозвачи видяха как силните им финансови позиции се сриват невероятно скоростно", посочват от Airlines for America. "Понижаването на търсенето, до което доведе коронавирусът, нанесе безпрецедентни щети върху компаниите от отрасъла."

В някои части от света търсенето на полети е на нулата. В резултат на това американските авиокомпании замразиха назначаването на нови служители, спряха много полети и предупредиха работещите, че ситуацията е по-тежка от когато и да е било, включително от 11 септември 2001 г.

Президентът Доналд Тръмп неведнъж посочи, че правителството ще подпомогне превозвачите, които са преки работодатели на над 700 хил. души. "На 100% ще подпомогнем авиокомпаниите - ситуацията не е по тяхна вина", каза Тръмп на пресконференция в понеделник.