Авиокомпаниите по света губят хиляди литри гориво заради "призрачни" полети през последните седмици. Причината за празните самолети е разразилата се епидемия от коронавирус. А компаниите продължават да обслужват пътуванията, тъй като според регулациите на Европейския съюз (ЕС) те могат да изгубят слотовете си за тези полети, ако не ги извършват, пише Business Insider.

Според изискванията на Брюксел авиолиниите трябва да продължат да покриват 80% от своите разпределени слотове. В противен случай те могат да бъдат дадени на техните конкуренти. В резултат някои оператори извършват напълно празни полети между европейските държави, които им носят високи разходи, посочват от The Times of London.

От бранша вече са се обърнали към европейските регулатори с искане това изискване да бъде отменено в настоящата ситуация с цел да се предотвратят допълнителни икономически щети, както и такива върху околната среда. Засега изключение от него правят само пътуванията до Хонконг и Китай.

През миналата седмица организацията International Air Transport Association изчисли, че загубите заради епидемията може да струват 113 милиарда долара на индустрията в световен мащаб. От друга страна тя може да доведе до загубата на десетки хиляди работни места.

Някои компании поискаха от своите служители да си вземат неплатени отпуски, за да се справят с проблемите. Други обявиха, че спират наемането на нови хора.

Една от най-засегнатите компании - хонконгската Cathay Pacific, временно ограничи 40% от пътуванията си и поиска от всички свои 33 000 души персонал да си вземат 3 седмици неплатена почивка в периода до края на юни.

Германската Lufthansa обяви в петък, че полетите ѝ ще бъдат с 50% по-малко през следващите седмици. От компанията обмислят намаляване на работното време, а вече има и служители, излезли в неплатен отпуск.

В глобален мащаб в авиоиндустрията работят 2,95 милиона души, сочат данните на Air Transport Association. Така че дори около 5% спад на заетостта в сектора би означавала загубата на около 150 000 работни места.