Пандемията от коронавирус, отприщила се през миналата година, накара западния свят да преосмисли зависимостта си от веригите за доставки и от инвестициите, идващи от Китай.

Европейският съюз (ЕС) беше затруднен в достъпа до медицинско оборудване и консумативи през първите месеци заради блокираното производство и износ от азиатската държава. Това извади на преден план рисковете от зависимостта от една страна за стоки от критично значение.

Междувременно европейските компании, произвеждащи на китайския пазар, се сблъскаха с редица неприятности през последните години - от кражби на интелектуална собственост до забраната им да оперират в определени индустрии.

Това пише авторът на платформата Quartz Анабел Тимсът в свой анализ по темата.

Тя припомня, че през миналата година властите в Европа настояваха местните компании да изтеглят производството си от Китай и да го пренасочат към Стария континент. Но с бързото възстановяване на азиатската икономика сякаш повечето от тях нямат подобни планове.

Европейските компании не искат да се откажат от Китай

Европейската търговска камара в Китай представя над 1700 компании от ЕС, които работят на пазара в азиатската държава и са от различни индустрии. Всяка година камарата провежда проучване сред 500-600 от своите членове за нагласите им спрямо техните затруднения и амбиции за развитие в страната.

Интересен акцент от тазгодишното издание е това, че европейските дружества са по-малко склонни да напуснат Китай, отколкото през последните 9 години. Всъщност на въпросът дали обмислят да пренасочат настоящи и планирани инвестиции към други пазари за сметка на китайския, най-малко от тях отговарят положително в сравнение с годините от 2012-а насам.

Тези компании се придържат към бизнеса си в Китай въпреки посочваните от тях геополитическите предизвикателства и нелоялната конкуренция на местните държавни предприятия. Причината те да остават в страната е нагласата им за големите възможности за растеж. Всъщност две трети от анкетираните в проучването сочат, че са оптимисти за бъдещето си на китайския пазар.