Общият обем на американския износ за Русия сега, спрямо миналата пролет (когато започна военният конфликт в Украйна) е намалял с внушителните 86% до само 7,4 милиарда долара, съобщи Министерството на търговията на САЩ, цитирано от ТАСС.

По думите на помощник-министъра на търговията на САЩ Теа Роузман-Кандлър, в момента САЩ доставят на Русия само медицинска продукция, включително ваксини.

Сред водещите 5 експортни стоки на САЩ вече не са микрочиповете и телефоните

Сред водещите 5 експортни стоки на САЩ вече не са микрочиповете и телефоните

Кои са основните 5 стоки, от които САЩ получава най-много приходи от износ

Търговията между двете страни се свива от миналата пролет. Разгледано по месеци, през юни тази година общият товарооборот между САЩ и Русия достигна най-ниското си ниво от началото на 2000-те години, откакто има месечна статистика - 277 милиона долара, като основната му част е била внос на уран от Русия.

Теа Роузман-Кандлър коментира още, че общият спад на износа на западните страни за Русия за същия период е 24% до 87,4 милиарда долара.

Висшият държавн служител на САЩ също така посочва, че Съединените щати продължават да включват в списъците си със санкции, компании от Китай за които се твърди, че помагат на Русия при провеждането на военни действия. През последните месеци в съответния регистър са включени над 40 такива китайски компании.

Китай отне лидерството на Русия по брой новосъздадени фирми в Узбекистан

Китай отне лидерството на Русия по брой новосъздадени фирми в бивша съветска република

Все пак, от общия брой фирми с чуждестранно участие в страната, руските са най-много