Руският бизнес е създал 542 предприятия в Узбекистан за периода януари-ноември 2023 г. Това отрежда на Русия второ място след Китай сред страните, чиито компании са създали предприятия с чуждестранни инвестиции в републиката, по данни на узбекистанската статистическа агенция. По всяка вероятност, тази "класация" ще се запази и за цялата 2023 година.

Според данните, публикувани от статистическата агенция, Китай е създал 601 нови предприятия в Узбекистан за 11-те месеца на годината. В челната тройка влизат и турските инвеститори - с 249 новосъздадени предприятия за 11-те месеца.

За отбелязване е, че през последните години Руската федерация е лидер по този показател в републиката, докато тази година е изместена от Китай.

Узбекистан сключи договор с американската Air Products за проекти за $10 милиарда

Бивша съветска република сключи договор с американска компания за проекти за $10 милиарда

Какви са проектите

В Узбекистан към 1 декември броят на действащите предприятия с чужд капитал е общо 13 353, което е с 13,8% по-малко в сравнение с периода януари - ноември 2022 г.

По-конкретно, сега в Узбекистан броят на работещите предприятия с участието на руски бизнес е 2889 (21,6% от всички работещи с чужд капитал), с китайски инвестиции - 2125 (15,9%), а с турски инвеститори - 1802 (13,5%), отбелязва статистическата агенция.

Русия продължава да е един от най-големите инвеститори в Узбекистан, като инвестициите на руски компании в нейната икономика възлизат на общо около 11 милиарда долара.

ЕС удължи с 4 години безмитния внос на стоки от Узбекистан

ЕС удължи с 4 години безмитния внос на стоки от тази бедна бивша съветска република

Какви възможности предоставя това на страната