Узбекистан сключи споразумение с американската компанията Air Products за реализиране на проекти на обща стойност 10 млрд. долара. Това съобщават от администрацията на президента на бившата съветска република Шавкат Мирзийоев, съобщи ТАСС.

Според информацията, президентът на Узбекистан, който е на работно посещение в САЩ, е провел преговори в Ню Йорк с председателя на Борда на директорите на компанията Air Products, Сейфи Гасеми.

"Бяха разгледани въпроси за по-нататъшното разширяване на стратегическото партньорство с водещата американска компания, напредъка на изпълнението на текущи проекти и конкретни планове за бъдещето. Беше сключено споразумение за изпълнението на нова инвестиционна програма за Air Products в Узбекистан на обща стойност над 10 милиарда долара", се казва в изявлението.

Накъде в чужбина "изтичат" спестяванията на руснаците

Накъде в чужбина "изтичат" спестяванията на руснаците

Към кои държави и какви паричните средства отиват

Очаква се американската компания да участва в проекти за газификация на въгледобив, производство на технически газове, водород и амоний, оползотворяване на киселинни газове, въвеждане на иновативни разработки в хранителната промишленост. А нейни експерти ще участват в разработването в Узбекистан на съответната нормативна база в сферата на декарбонизацията.

Air Products е един от най-големите в света производители на промишлени газове и е на този пазар вече повече от 75 години.

Американската компания вече изпълнява проекти в Узбекистан за преработка на промишлени газове в завода за синтетично гориво Uzbekistan GTL, производство на синтезен газ, кислород и азот и производство на втечнен въглероден двуокис, използвайки капацитета на компанията "Навоиазот". Обемът на инвестициите на Air Products в икономиката на Узбекистан за последните две години надхвърли 1 милиард долара.

Узбекистан смята да утрои производството на уран

Страна лидер при доставките на уран в света смята да утрои производството му

Страната е от основните доставчици за американските АЕЦ