Пазарите не са подготвени за това колко тежко може да стане положението с разпространението на коронавируса. И вълненията около епидемията едва сега започват. За това предупреждава управителят на фонда Allianz Global Investors Майк Ридел.

"Скоростта, с която пазарът се преориентира, очевидно е драматична. Натам, накъдето смятаме, че пазарите могат да се движат, е волатилността", казва той, цитиран от Bloomberg.

Базираният в Лондон мениджър се подготвя за колебанията от месеци. Той смята, че скорошните корекции на пазара все още са слаби. Експертът залага на това, че ФЕД може да намали лихвените проценти по-близо до нула.

"Ако статистиката за световната икономика покаже нови слабости в следващите седмици и месеци, инвеститорите ще осъзнаят, че централните банки не могат да се справят с ефекта от коронавируса и че пазарите, като валутния и фондовия не са узрели за корекции", смята Ридел.

По думите на експерта докато някои сигнали се неглижират, икономиката на Еврозоната вече е в рецесия. Той е на мнение, че предстоят два пъти по-сериозни колебания на валутния пазар, ако ситуацията се влоши.

"Въпреки че сме истерични що се отнася до ефекта на епидемията върху здравето, това не означава, че натискът върху икономиката и пазарите трябва да бъде премълчаван", казва Ридел.

"Поставянето под карантина и спирането на големи части от световната икономика причинява значителни икономически и финансови щети", посочва още експертът и заключва: "Основният сценарий, според мен, предполага, че нещата ще се влошават.".