Енергийната криза, обхванала Стария континент, няма да повиши само сметките за отопление. Европейските министри отправиха предупреждение, че по-високата цена на енергийните продукти ще повишат и цените на храните през следващите месеци, пише Politico.

Земеделските министри на страните от Европейския съюз предупредиха, че високите цени на природния газ увеличават и разходите за торове. И това повишение вероятно ще достигне до потребителите. Природният газ е сред ключовите за производството на някои от най-често употребяваните торове, като уреята и амониевият нитрат, на които земеделците разчитат.

Министрите на земеделието се събраха в началото на седмица в Люксембург, за да обсъдят доклад на полското правителство, който прогнозира, че повишението на цените на торовете има потенциал да създаде "социално недоволство" в целия Европейския съюз, ако политиците не успеят да сложат край на поскъпването на природния газ. Варшава обвини Русия за поскъпването на горивото, посочвайки, че "Газпром" ограничава доставките. (Руската компания отрича).

В Полша вече има напрежение. В понеделник земеделското лоби Agrounia блокира завод на държавната компания за торове Anwil. Недоволството им се корени във факта, че дружеството изнася за чужбина в момент, в който цените за местния пазар растат.

В рамките на година цените на торовете се удвояват, по данни на Световната банка. Насред растящите цени на газа, една трета от заводите за торове и амоняк в Европа или затвориха, или временно намалиха производството, според Якоб Хансен, генерален директор на лоби групата Fertilizers Europe.

Увеличението на цените на храните не се очаква веднага, тъй като земеделците използват торове най-вече през пролетта.

Притесненията на министрите не обхващат само потребителите, а и самите земеделци. Не от вчера някои от политиците протестират срещу ниските цени, на които преработвателната индустрия и големите търговски вериги изкупуват храните. Особено тежка е ситуацията при месото и най-вече при свинското, където се появи излишък заради решението на Китай да забрани вноса от големите европейски държави заради опасенията от Африканската чума.