Европа е готова за бекон и масло от клонирани животни - пише EU Observer. Надзорният орган за безопасността на храните в Европа EFSA разпространи научното си мнение, че продукти като месо и млечни продукти от клонирани животни са безопасни за консумация.

„Много малка е вероятността да съществуват някакви разлики по отношение на безопасността на храната между продуктите от клонирани животни и тяхното потомство и тези, получени от размножаваните по нормален път животни", пише в оценката.

Общоевропейският орган дава път на публично обсъждане на изнесеното мнение. Направената оценка следва поисканото от Европейската комисия още през февруари 2007 становище относно въздействието на клонирането на животни върху безопасността на храните, здравето и благоденствието на животните и околната среда.

EFSA отбелязва, че показателят на смъртност и заболеваемост сред клонингите в далеч по-висок от нормалните животни. Обаче докато храни от заболели клонинги не се допускат в търговската мрежа, опасност за потребителите няма.

В резултат клонирането на животни не се предвиждат негативни последици за околната среда - и все пак това заключение е направено на база ограничени данни.

Консултациите са открити за дискусия до 25 февруари. След това, отчитайки становището на страните членки, промишлеността и обществеността, EFSA ще публикува ревизия на заключението си през май.

В сряда 16 януари очакваме и заключението на Европейската група за научна етика и нови технологии относно етичните и практически аспекти на храната от клонирани животни.