Италия може да бъде принудена да спре някои от своите планирани публични разходи тази година, тъй като растежът на страната е по-бавен от прогнозирания, заявява в събота вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от Reuters.

През февруари Брюксел прогнозираше слабо увеличение от 0.2% в Италия тази година, но Домбровскис заяви, че растежът може да се окаже "още по-бавен", тъй като глобалните и вътрешните фактори са намалили перспективите.

Евентуалното ревизиране на перспективите надолу би увеличило още повече пропастта с оценките за растеж, направени от италианското евроскептично правителство, което основава бюджета си и планираните разходи за 2019 г. на предположението за експанзия от 1%.

Италия ще намали прогнозата си за растежа до едва 0,1%

Италия ще намали прогнозата си за растежа до едва 0,1%

Дефицитът ще нарасне повече от очакваното

"Има опасения, тъй като икономиката се забавя", казва Домбровскис на пресконференция в Букурещ. "Трябва да видим какви последици ще има за бюджета."

В деня след среща с италианския финансов министър Джовани Триа относно бюджета, Домбровскис къзва, че при тези обстоятелства, Италия вероятно ще трябва да замрази 2 милиарда евро (2,2 милиарда долара) от разходите тази година, за да покрие фискалните правила на ЕС.

Рим се съгласи с Брюксел, че тези 2 милиарда евро ще бъдат изразходвани само ако икономическите условия не се влошат. Сега тази предпазна клауза "обикновено би трябвало да бъде активирана", казва Домбровскис, който е комисар, отговарящ за еврото.

Клаузата беше договорена, за да се гарантира, че Рим остава съответствие с правилата на ЕС, които изискват от държавите с големи публични дългове постепенно да ги намаляват. Дългът на Италия е над 130% от продукцията, което е второто най-голямо съотношение в ЕС след Гърция, която през последните години премина през три спасявания.

Домбровскис добавя, че Триа го е уверил, че Италия ще спазва фискалните правила на ЕС в своите бюджетни планове за следващите години, които ще бъдат представени в Брюксел в края на април.