Европейската икономика бавно изплува от от рекордния спад, който унищожи бизнеса и работните места и може да доведе до почти двуцифрено свиване през тази година, пише Bloomberg.

През май икономическа активност в еврозоната се повиши до най-високата стойност си за три месеца, след като облекчаването на ограниченията позволи на компаниите и магазините да възобновят дейността си. Въпреки това все още се усеща рязко свиване в производството и услугите, според IHS Markit, който прогнозира 9% икономически спад през тази година.

Правителствата в еврозоната работят по плановете за стимулиране възобновяването на растежа, след като Европейската централна банка осигури безпрецедентна подкрепа. Европейската комисия добавя още 750 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми за тези страните, засегнато от пандемията.

Икономиката на Франция може да се свие с 20% през второто тримесечие

Втората по големина икономика в еврозоната може да се свие с 20% през второто тримесечие

Това показват изчисленията на официалната статистическа агенция

Перспективите за помощ завърнаха оптимизма и увереността на Италия, където коронавирусът нанесе огромни щети, както и във Франция.

"Планираното премахване на блокирането неизбежно ще допринесе за засилване на бизнес активността и настроенията в следващите месеци", казва Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit. "Въпреки това перспективите са в посока на това търсенето да остане слабо, тъй като разходите на домакинствата са засегнати от високите нива на безработица и намаляването на корпоративните разходи."

Заетостта в еврозоната намалява рязко през май, въпреки че компаниите се възползват от правителствените помощи и схеми за подкрепа на бизнеса. Поръчките обаче продължават да се свиват значително.

Без туризъм икономиката на Италия е изправена пред катастрофа

Без туризъм икономиката на Италия е изправена пред катастрофа

Туризмът в Италия днес възлиза на 13% от БВП

"Оставаме предпазливи по отношение на възстановяването", каза Уилямсън и добави, че възстановяването до нивата на продукцията преди пандемията ще отнеме няколко години.