Икономиката на Франция е на път да се свие с 20% през второто тримесечие. Това показват изчисленията на официалната статистическа агенция INSEE. Страната вече излиза от блокирането, наложено за да се ограничи разпространението на коронавируса, пише Reuters.

Това ще бъде рязко влошаване на рецесията във Франция, след като втората по големина икономика в еврозоната се сви с 5,8% през първото тримесечие.

Според агенцията икономиката на страната може да свие 8% за цялата 2020 г. при малко вероятния сценарий, при който активността се връща към нивата преди кризата до юли.

Франция отпуска 20 милиарда евро за компании, които се борят за оцеляване

Франция отпуска 20 милиарда евро за компании, които се борят за оцеляване

На първо място в списъка е Air France

Според INSEE икономическата активност на Франция се движи на 21% под нормалните си нива, след като блокирането от средата на март бе отменено на 11 май. Активността е спаднала с 33% в началото на май.

Потребителските разходи бяха само 6% под нормалните нива, тъй като на повечето магазини им бе разрешени да отворят отново след близо два месеца прекъсване.

С 18 млрд. евро Франция спасява туристическия си сектор

С 18 млрд. евро Франция спасява туристическия си сектор

Спасителният план на правителството е безпрецедентен

Ежемесечно проучване на агенцията показа, че доверието на потребителите продължава да намалява през май, падайки до най-ниското си ниво от януари 2019 г., когато страната се тресеше от антиправителствени протести.

Междувременно бизнес доверието се подобри от рекордно най-ниските нива през април, но остана на ниски нива, показва друго проучване от INSEE.