Може и да звучи изненадващо, но столицата на Австрия е най-големият град за производство на вино в света.

Виена е единствената европейска столица, която произвежда толкова големи количества вино в границите на града- в него са разположени 7000 декара лозя и има над 276 производители. Според официални данни производството възлиза на 20 000 хектолитра вино годишно, по-голяма част от което се продава директно в специални винени заведения.

Производството на вино е дългогодишна традиция във Виена още от ХХII век. Една от популярните туристически дестинации- дворецът Шьонбрун, има собствени лозя.

Около 80% от лозята във Виена са засадени с бял сорт грозде - ризлинг, шардоне, совиньон блан и австрийския сорт грюнер велтлинер.

Повечето лозя се отглеждат в крайните райони в северната част на града. Това обикновено са места, които са били села преди години, но постепенно стават част от територията на столицата. Всеки би могъл да ги посети, като се стига с градски транспорт.

Най -доброто място за дегустация на виенски вина е в таверни, известни като heuriger. Това значи уютна механа, където местните винопроизводители сервират своето производство. В града има над 100 подобни заведения.