Европейската централна банка се готви за ново увеличение с половин пункт на лихвените проценти. Това ще бъде на първото заседание във Франкфурт за годината. Очаква се ЕЦБ да бъде по-умерена, но все пак да анонсира лихвено повишение от 50 базисни пункта и още едно повишение март. Междувременно за трети пореден месец инфлацията в еврозоната забавя темпа си.

Въпреки това, други показатели напомнят, че може да са необходими повече действия, за да се овладее един от най-големите скокове на цените в еврозоната, пише Bloomberg.

ЕЦБ още е в настроение за „запазване на курса“ на повишаването на лихвите. Но докога?

ЕЦБ още е в настроение за „запазване на курса“ на повишаването на лихвите. Но докога?

Някои наблюдатели на пазара се съмняват, че банката ще запази позицията си още дълго време

Фед вече повиши основния лихвен процент с 0,25%. Според председателят на Федералния резерв Джером Пауъл централната банка е "свършила много работа", но е нужно още за намаляване на инфлацията до 2 на сто, пише БНР.

По отношение на инфлацията еврозоната през януари, също се усеща забавяне на годишна база до 8,5 %, според предварителните данни на Евростат. Блокът се представи по-добре от очакваното на фона на енергийната криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна.

През последното тримесечие на миналата година еврозоната е отбелязала минимален ръст на икономиката от 0,1%, с което избягва рецесия тази зима.